WASILLA - De Amerikaanse politica Sarah Palin (47), die woensdag (lokale tijd) afzag van een rol als presidentskandidaat, heeft de spanning er lang in gehouden voor haar aanhangers.

De Republikeinse Sarah Palin mengde zich in 2008 wel in de Amerikaanse presidentsverkiezingen, toen als running mate van John McCain en dus als beoogd vicepresident.

Toentertijd was de keuze voor Palin opvallend. Ze was pas de tweede vrouwelijke running mate ooit en zelfs de eerste Republikeinse. Bovendien maakte ze direct na haar kandidaatstelling al opvallende opmerkingen.

''Ik ben gewoon een gemiddelde hockeymoeder. Maar het enige verschil tussen een hockeymoeder en een pitbull is lippenstift'', aldus Palin.

Gebrekkige kennis

Palin kreeg gemengde reacties in de media op haar kandidatuur. Er was kritiek op haar gebrekkige kennis van buitenlandse politiek en men vroeg zich hardop af of zij het presidentschap over zou kunnen nemen als McCain zou overlijden.

Tijdens de campagne bleken er flinke hiaten in haar feitenkennis te zitten, iets wat meermaals bleek tijdens interviews.

Zelfs Republikeinen begonnen openlijk te twijfelen of zij geen blok aan het been van McCain was. De voormalig gouverneur van Alaska werd echter geen vicepresident. McCain verloor van Democraat Barack Obama.

Alaska

De in 1964 in Sandpoint, Idaho geboren Palin keerde tijdelijk terug naar Alaska, waar ze erg populair was geworden tijdens haar 2 jaar durende gouverneurschap. Ze trad in juli 2009 plots af, volgens haar wegens de hoge kosten van processen tegen haar.

Palin verscheen meer en meer op nationale televisie, als politiek commentator bij Fox News en in haar eigen show, genaamd Sarah Palin's Alaska.

Tegelijk werd Palin een belangrijk boegbeeld voor de conservatieve Tea Party beweging binnen de Republikeinse partij. Ze hielp een aantal kandidaten in verschillende Amerikaanse staten tijdens hun campagnes en zag regelmatig die campagnes op een victorie uitdraaien.

Speculaties

Het leek er steeds meer op dat Palin zich verkiesbaar zou stellen voor de presidentsverkiezingen in 2012, maar aan die speculaties maakte ze woensdag middels een brief een eind.

Ze wil meer tijd aan haar gezin besteden, zo schreef ze. Palin heeft vijf kinderen met haar man Todd, waaronder een kind met het Syndroom van Down. Ook heeft ze twee kleinkinderen.

Lees alles over de Amerikaanse verkiezingen in ons dossier

Sarah Palin niet in verkiezingsrace