AMSTERDAM - Sarah Palin doet niet mee aan de presidentsrace. Tot op heden hebben 15 andere Republikeinen zich wel gemeld om het in 2012 op te nemen tegen de Democratische president Barack Obama.

De belangrijkste kandidaten in willekeurige volgorde:

Mitt Romney (Michican, 1947)

Wellicht de topfavoriet. Voormalig gouverneur van de staat Massachusetts. Afgestudeerd aan Harvard, durfkapitalist en oprichter van een consultantsbureau. Afficheert zich met financiële kennis. Probeerde het ook al eens in 2008, maar die campagne strandde in een vroeg stadium. Romney is een mormoon.

Romney heeft als voordeel dat hij een ervaren campagneteam achter zich heeft staan, waarvan al eerder is bewezen dat ze goed zijn in het ophalen van geld. Zo gaf Romney's campagneteam in 2008 bakken met geld uit aan zijn campagne.

Romney werd in het verleden vaak verweten te vaak van koers te veranderen. Was hij eerst voorstander van abortus, later was hij weer tegen dergelijke ingrepen om conservatieve Republikeinse kiezers te lokken. Hetzelfde gold voor zijn standpunten ten aanzien van het homohuwelijk; eerst voor in het progressieve Massachusetts, later weer tegen.

Rick Perry (Texas, 1950)

Perry is de langst zittende gouverneur van Texas in de geschiedenis. Voormalig luchtmachtofficier. Een van de topfavorieten in de Republikeinse presidentsrace. Aartsconservatief en nationalistisch. Perry krijgt kritiek vanwege zijn verdediging van de doodstraf. Sinds hij gouverneur werd, zijn in Texas meer dan 230 executies uitgevoerd.

"Ik geloof absoluut dat ik ga winnen", zei Perry toen hij bekendmaakte in de race te zijn voor het presidentschap. De gouverneur bekritiseert het buitenlandbeleid van Obama en zei dat hij beter zou zijn in het creëren van banen.

Perry is pro-life en heeft een wet ondertekend waardoor het niet meer mogelijk is late abortussen te plegen. Ook is hij tegenstander van het openstellen van het homohuwelijk. Hij gelooft niet dat de aarde opwarmt, en is daarom ook tegenstander van emissiequota op broeikassen.

Newt Gingrich (Pennsylvania, 1943)

Voormalig voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Leidde de Republikeinse poging om president Bill Clinton af te zetten vanwege zijn buitenechtelijke affaire met Monica Lewinsky. Werd controversieel omdat hij in die tijd zelf een affaire had. Verliet eind jaren '90 de politiek en vulde zijn tijd deels met het schrijven van boeken.

Gingrich speelde vier jaar geleden al eens met het idee om mee te doen. Hij beloofde toen dat als hij president zou zijn, hij landen als Syrië en Iran een stuk harder zou aanpakken dan de toenmalige president George Bush. De conservatieve intellectueel zag echter van een kandidatuur af.

De start van Gingrichs campagne verliep niet vlekkeloos. Zijn campagneteam liep eerder dit jaar leeg, maar desalniettemin bleef Gingrich in de race.

405 Newt Gingrich
Newt Gingrich. Foto: AFP

Ron Paul (Pennsylvania, 1935)

Ron Paul is lid van het Huis van Afgevaardigden. Wordt gezien als een intellectuele grondlegger van de conservatieve Tea Party-beweging, waarin zijn zoon Rand Paul een belangrijke rol speelt. Hij was eerder kandidaat voor zowel de Republikeinen als de Libertarische Partij en wordt ook nu gezien als outsider. Paul studeerde geneeskunde.

Paul geldt als zeer conservatief. Uit een peiling van ABC News en de Washington Post bleek in april 2011 dat slechts 2 procent van de Republikeinse kiezers op hem zou willen stemmen.

Ron Paul deed in 1988 al eens mee aan de presidentsverkiezingen. Hij was toen kandidaat voor de Libertarische Partij en kreeg landelijk 431.750 stemmen.

Tijdens de verkiezingsrace in 2008 bleek dat Paul vooral op internet een enorme achterban heeft. Zijn aanhangers kennen de kracht van het web en zijn dan ook zeer fanatiek.

405 ron paul
De aanhangers van Ron Paul zijn vrij fanatiek. Foto: AFP

Michele Bachmann (Iowa, 1956)

Streng christelijk, aartsconservatief lid van het Huis van Afgevaardigden. Een van de bekendste gezichten van de conservatieve Tea Party. Maakt hooggespannen verwachtingen tot op heden niet waar door een reeks blunders.

Zo vergeleek zij zichzelf in juni per ongeluk met een beruchte seriemoordenaar. Ook feliciteerde ze Elvis op zijn sterfdatum met zijn verjaardag. Daarnaast gaf ze eens aan bang te zijn voor de opkomst van de Sovjet-Unie, een staat die in 1991 ophield te bestaan.

"Ik doe niet mee uit ijdelheid. Ik doe mee omdat Amerika zich op een cruciaal punt bevindt. We moeten een krachtige keuze maken, als we de belofte van de toekomst willen waarmaken", zei Bachmann tijdens de bekendmaking van haar deelname aan de race.

michele bachmann 405
Michele Bachmann. Foto: AFP

Rick Santorum (Virginia, 1958)

Aartsconservatieve advocaat. Voormalig lid van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Staat zeer laag in de peilingen. Is sterk gekeerd tegen illegale migranten en de evolutietheorie.

Jon Huntsman Jr. (California, 1960)

Voormalig Amerikaans ambassadeur in China en oud-gouverneur van de staat Utah. Maakte zijn kandidatuur bekend in het Liberty State Park, dezelfde plek waar oud-president Ronald Reagan zijn campagne begon in 1980. Bungelt onderaan in de peilingen.

Lees alles over de Amerikaanse verkiezingen in ons dossier

Kandidaten Republikeinen