AMSTERDAM - Nu Chris Christie, de Republikeinse gouverneur van de staat New Jersey, dinsdag heeft laten weten niet te zullen deelnemen aan de presidentsverkiezingen, lijkt de verkiezingsrace écht te kunnen beginnen.

Volgens Amerikaanse media zal de Republikeinse presidentskandidaat nu vrijwel zeker gekozen worden uit de deelnemers die nu al op het podium staan.

Prominente Republikeinen menen dat de partij moet stoppen met het zoeken naar nieuwe kandidaten, en zich vooral moet gaan richten op het zoeken naar de sterkste tegenstander van de huidige president Barack Obama.'

Goed alternatief

Sterke kanshebbers voor de Republikeinse kandidatuur zijn op dit moment Mitt Romney, Rick Perry, Herman Cain en Michele Bachmann. Nog voordat Christie op een persconferentie in Trenton zei dat het nog niet zijn tijd is om mee te doen, probeerden andere Republikeinse kandidaten zich bij Christie's aanhang naar voren te schuiven als een goed alternatief.

Zo is Christie's besluit goed nieuws voor kandidaat Mitt Romney, oud-gouverneur van Massachusetts. Romney maakt de kiezers voortdurend duidelijk dat zijn kandidatuur onvermijdelijk is. Zijn strateeg laat geen kans onbenut om te laten weten dat óf Romney óf Obama de president van 2012 zal worden.

Sarah Palin

De enige prominente Republikein die nog niet heeft besloten deel te nemen aan de verkiezingsrace is oud-gouverneur van Alaska, Sarah Palin. Al maanden speculeren Amerikaanse media over haar eventuele deelname, maar Palin zelf heeft nog steeds geen besluit genomen.

Aanvankelijk liet ze in een interview weten uiterlijk eind september uitsluitsel te geven, maar vorige week liet ze weten nog wat meer tijd nodig te hebben.

Laat

De Amerikaanse statisticus Nate Silver denkt dat Palin weinig kans meer maakt als ze zich nu nog kandidaat stelt. Volgens hem winnen mensen die zich laat verkiesbaar stellen zelden de verkiezingen. Volgens Silver is het uiterst belangrijk om al in een vroeg stadium te beginnen met het werven van fondsen. Daaraan kan overigens ook redelijk goed afgelezen worden wie er een goede kans zal maken in de strijd.

Talent

De eerste Republikeinse voorverkiezingen vinden over drie maanden plaats in de staat Iowa. Gouverneur Terry E. Brandstad meent dat er genoeg talent in de race is. "Ik denk niet dat er iemand zal zijn die perfect is, maar we moeten ons concentreren op degene die de sterktste kandidaat is voor het Witte Huis."

Lees alles over de Amerikaanse verkiezingen in ons dossier