AMSTERDAM - Het duurt nog meer dan dertien maanden voordat de presidentsverkiezingen plaatsvinden, maar desalniettemin wordt er al weer druk gepeild.

Zo blijkt uit een peiling van Washington Post en ABC News dat Republikeinen optimistisch zijn over een eventuele overwinning. Democraten daarentegen zijn wat skeptischer.

Alles bij elkaar opgeteld verwacht 55 procent van de Amerikanen dat de Republikeinen de overwinning zullen binnenslepen. Een minderheid, 37 procent, verwacht dat de huidige president Barack Obama herkozen zal worden.

Onder de partij-aanhangers is de stemming iets anders, zo blijkt. Ruim 83 procent van de Republikeinen meent dat hun kandidaat - wie dat dan ook zal worden - de presidentsverkiezingen zal winnen. Democraten zijn iets minder positief. Zo'n 58 procent denkt dat de huidige president Barack Obama herkozen zal worden.

Een derde van de Democraten voorspelt een overwinning voor de Republikeinen. Slechts dertien procent van de Republikeinen verwacht dat Obama aan zijn tweede termijn zal beginnen.

Tea Party

Optimisme blijkt er vooral te heersen onder de Republikeinen die de populistische protestbeweging Tea Party steunen. Zo'n 91 procent van deze groep denkt dat de Republikeinse kandidaat de nieuwe president zal worden.

Lees alles over de Amerikaanse verkiezingen in ons dossier