CHICAGO - De nieuwe Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag een ontmoeting met zijn voormalige tegenstander in de verkiezingsrace, John McCain.

Het is de eerste keer sinds stembusgang van 4 november dat ze rechtstreeks met elkaar praten. De ontmoeting vindt plaats in het Obama's tijdelijke hoofdkwartier in Chicago, waar hij zijn overgang naar het Witte Huis in Washington DC voorbereidt.

De Democraat en de Republikein zullen bekijken hoe ze kunnen samenwerken op een aantal terreinen.

"Het is algemeen bekend dat Obama en McCain een belangrijke overtuiging delen, namelijk dat de Amerikanen een efficiëntere regering willen en verdienen'', zei Obama-woordvoerster Stephanie Cutter eerder. "Beide mannen zullen praten over de manieren om samen te werken om dat doel te bereiken.'' Onder meer op het gebied van klimaatbeleid wordt samenwerking gezocht.

Bij het onderhoud zijn ook senator Lindsey Graham, een vertrouwelinge van McCain, en Rahm Emanuel, de nieuwe stafchef van het Witte Huis onder Obama. McCain belde na de uitslag op 4 november met Obama om hem te feliciteren met zijn overwinning en riep vervolgens alle Amerikanen op, ook zijn aanhangers, om zich achter Obama te scharen.