WASHINGTON - Daags na zijn historische verkiezingszege is de aanstaande Amerikaanse president Barack Obama begonnen zijn regeringsploeg samen te stellen. Het nieuwe kabinet krijgt de lastige taak twee oorlogen te leiden en de economische malaise in te dammen.

Aan de basis van de nieuwe ploeg komt Rahm Emanuel te staan. Dat maakte een medewerker van de Democratische partij van de aanstaande president Barack Obama donderdag bekend. Als chef-staf bepaalt Emanuel de agenda van Obama en wie hij te spreken krijgt.

Emanuel, die aanvankelijk werkte als consumentenrechtenactivist, is al sinds de jaren tachtig betrokken bij de Democratische partij. Van 1993 tot 1998 was hij adviseur van president Bill Clinton. Zijn ferme en agressieve stijl leverden hem toen de bijnaam 'Rahm-bo' op, naar het filmpersonage van Sylvester Stallone.

Financiën

Een andere benoeming die snel van Obama wordt verwacht, is de nieuwe minister van Financiën. Deze bewindsman moet leiding geven aan het reddingsplan voor de Amerikaanse economie, een pakket maatregelen waarmee rond de 700 miljard dollar (ruim 540 miljard euro) is gemoeid.

Timothy Geithner, de huidige topman van de centrale bank van New York, wordt het meest genoemd. Ook de naam van Lawrence Summers, die al minister van Financiën onder Clinton was, zingt rond.

Defensie

Amerikaanse media en analisten verwachten dat Obama ook Republikeinen in de regering zal opnemen. Zo blijft minister van Defensie Robert Gates wellicht in functie. Als bedenker van de succesvolle troepenuitbreiding in Irak wordt hij zowel binnen de Democratische als de Republikeinse Partij gerespecteerd.

Chuck Hagel zou weleens de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken kunnen worden. De Republikeinse senator uit de staat Nebraska is, net als Obama, een fel criticaster van het Irak-beleid van uittredend president George W. Bush.

Ook John Kerry, vier jaar geleden de Democratische kandidaat voor het presidentschap, en de populaire gouverneur van de staat New Mexico Bill Richardson zouden voor deze post in de running zijn.

Inwerken

Tegelijk met de formatie van de nieuwe regering wordt Obama ingewerkt in het presidentschap. Hij heeft inmiddels voor het eerst inzage gekregen in de dagelijkse rapporten van de geheime dienst CIA. Deze bevindingen zijn normaliter voorbehouden voor de zittende president.

Begin volgende week heeft Obama een ontmoeting met president Bush "over lopende beleidszaken, variërend van de financiële markten tot de oorlog in Irak", aldus het huidige staatshoofd.

Ook aan minder vitale beslissingen ontkomt de aanstaande president niet. Zo moeten Obama en zijn vrouw een nieuwe school zoeken voor hun dochters Sasha en Malia.