WASHINGTON - Met Rahm Emanuel heeft Barack Obama gekozen voor een voortvarende stafchef van het Witte Huis, die bekend staat door zijn ferme en agressieve stijl. Het Amerikaanse tv-station CNN noemde hem zelfs eens een 'pitbull-politicus'.

Emanuel (48) begon zijn politieke loopbaan als voorvechter van rechten van de consument. Hij diende al de laatste Democraat die president van de VS is geweest, Bill Clinton, als financieel directeur van diens verkiezingscampagne in 1992.

CNN noemde hem een 'nonstop fundraiser'. Emanuel diende Clinton vervolgens jarenlang als senior adviseur voor politiek en strategie.

Bankensector

Nadat de Republikein George Bush in 2001 zijn intrek had genomen in het Witte Huis, ging Emanuel in de bankensector werken, als directeur van een belangrijke bank in Chicago.

In 2002 werd hij in het Congres gekozen en maakte in het Huis van Afgevaardigden naam als deskundige voor belastingen, handel en sociale zekerheid. Na het uitbreken van de kredietcrisis was hij een drijvende kracht achter inspanningen om de Democraten in het Congres achter het reddingsplan voor de banken ter waarde van 700 miljard dollar te krijgen.

Politiek gezien geldt Emanuel als gematigd binnen de Democratische Partij. Hij krijgt in het Witte Huis een belangrijke rol als degene die bepaalt wie toegang krijgt tot president Obama.