De overwinning van Barack Obama doet de verkoop van zijn boeken goed. Zowel 'Dreams from my father' als 'The audacity of hope' kwam woensdagochtend de top 25 binnen van de meest verkochte boeken op de website amazon.com.

Obama schreef 'Dreams from my father' in de jaren negentig, toen nog weinig mensen hem kenden. 'The audacity of hope' kwam uit in 2006 en was een politieke beschouwing die hem erg populair maakte in de VS.

Afgelopen zomer verschenen meerdere anti-Obama-boeken. De bekendste was 'Obama nation' van Jerome Corsi, die eerder 'Unfit for command' schreef, waarin het oorlogsverleden van Democraat John Kerry in twijfel werd getrokken. Kerry verloor vier jaar geleden de race om het presidentschap van de Republikein George W. Bush, mede vanwege dit boek.

Gehoopt

Republikeinen hadden gehoopt dat het boek van Corsi over Obama hetzelfde effect zou hebben. Tevergeefs, zo bleek, want 'Obama nation' bleef steken op plek 466 van amazon.com en Obama won de verkiezingen.

"Het boek over Kerry had een enorm effect op de peilingen in 2004", zei Adrian Zackheim, baas van de conservatieve uitgeverij Sentinel, die deel uitmaakt van de Penguin Group. "Ik verwachtte al dat dit jaar boeken over de kandidaten het verschil niet zouden maken bij de verkiezingen. Er spelen op dit moment een hoop andere zaken een belangrijke rol."

Dit blijkt wel uit het boek dat de koppositie inneemt in de top 25 van amazon.com: 'I.O.U.S.A.: One nation. Under stress. In debt', dat over de financiële crisis gaat. Peilingen wezen uit dat Amerikanen over niets meer bezorgd zijn dan over de economie.