Een zangeres pakt de microfoon. "God bless America", zingt ze, God zegene Amerika, en de hoofdzaal van het Kurhaus in Scheveningen valt stil.

Honderden Amerikaanse Nederlanders, politici en andere geïnteresseerden volgden hier woensdagochtend de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Enkele uren eerder. De zaal is nog halfvol als CNN iets na zes uur 's ochtends het verlossende woord brengt: Obama gaat door de grens van 270 kiesmannen en is officieel de nieuwe president van de Verenigde Staten. Een applaus stijgt op.

Oorlogzuchtig

Een van de aanhangers van Obama is James White (43), oorlogsveteraan en van huis uit Republikein. "De afgelopen acht jaar zijn we veel te oorlogszuchtig geweest", zegt hij, een lege fles champagne onder de arm geklemd.

"Obama is volgens mij in staat om met belangrijke regeringsleiders om de tafel te zitten."

Teleurgesteld

Is White naar eigen zeggen dolblij en enthousiast, voor Jeanette Bishop (72) verloopt de ochtend totaal anders. Ze is teleurgesteld.

"Ik hoop dat de komende vier jaar heel snel voorbijgaan. Obama wil de welvaart spreiden als een Robin Hood, maar waar komt dat geld vandaan? McCain zou veel beter voor de economie zijn."

Openlijk

Ze is nagenoeg de enige in de zaal die openlijk haar voorkeur voor McCain en Palin laat blijken. Voor de andere Republikeinen in het Kurhaus heeft ze dan ook geen goed woord over. "Toen bekend werd dat Obama de nieuwe president zou zijn, zag ik hoe ze hun buttons snel weghaalden. Ik schaamde me daar zo voor. Ik ben trots op de stem die ik uitgebracht heb."

White denkt daar niet aan, hij is in de zevende hemel. Langzaam begint het door te dringen: president Barack Obama. "Amen, brother."