AMSTERDAM - De naam van George Bush mag dinsdag dan niet op de stembiljetten staan, hij heeft in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen toch een rol van betekenis gespeeld.

Zijn vrouw Laura Bush zei maandag zelfs dat het wel leek of haar man kandidaat was bij de verkiezingen, zo vaak werd hij het afgelopen jaar genoemd.

En de verkiezingen gingen ook in grote mate om George Bush: Democraat Barack Obama zette zich tegen hem af en Republikein John McCain wilde niet op hem lijken.

De rol van Bush in de campagnes was dan ook een passieve, zij het zeer zichtbare rol. Zijn beeltenis figureerde in menig verkiezingsspotje, maar nooit in positieve zin.

Breuk

Het campagneteam van Obama was erop gericht een zo groot mogelijke breuk te presenteren met de afgelopen acht jaren die Bush in het Witte Huis doorbracht.

Een van de strategieën om McCain aan te pakken was hem steeds weer te vergelijken met zijn partijgenoot. McCain zag zich in het defensief gedrongen en wist niet hoe vaak hij moest benadrukken dat hij Bush echt niet was.

Rove

Karl Rove, het brein achter de twee winnende campagnes van Bush in 2000 en 2004, wist daags voor verkiezingsdag al te melden welke partij de verkiezingen zou winnen.

Hij zond een email uit waarin hij voorspelde dat Obama een eclatante overwinning zou behalen. Titel: 'The End'.

Het was dinsdag stil in het Witte Huis. Laura Bush vierde haar verjaardag. In kleine kring.