FAIRFAX - Ze balt haar vuist omhoog. Ze heeft net gestemd op Obama "en dat wil ik aan iedereen vertellen". Lynn Smollar overziet de rij kiezers die nog moet stemmen en straalt.

"Er mag dan soms meesmuilend worden gedaan over Obama als buurtwerker, maar kijk: hij brengt mensen echt in beweging!"

In het stemlokaal in Fairfax (Virginia) staan om zes uur 's ochtends al een paar honderd mensen in de rij. Zonder uitzondering hebben ze allemaal de wekker gezet om voor het krieken van de dag hun stem uit te brengen voor deze historische verkiezing.

Goddank

Ze houden zich wakker met meegebrachte koffie, lezen een krant of boek en wachten geduldig hun beurt af. "Na maanden is het eindelijk zo ver, Goddank!", roept een man.

In het stemlokaal gaat het er ordelijk aan toe. Men is voorbereid. Er staan meer stemcomputers dan vier jaar geleden en er zijn ook meer hokjes om papieren stembiljetten in te vullen. "Al een half uur open en gelukkig nog geen problemen", zegt medewerker Bob Ambrogi.

Virginia

In de eindsprint naar deze verkiezingsdag was Virginia een frequent reisdoel van de presidentskandidaten. McCain moest het Republikeinse bastion met man en macht verdedigen om nog uitzicht te houden op het Witte Huis. Obama hoopt dat de staat voor het eerst in 44 jaar de bakens verzet en een Democraat kiest.

Qamar Dira leunt op een kruk. Ze heeft haar enkel verstuikt en gaat nu voor het eerst in haar leven stemmen. Op Obama, zegt ze verguld. "Ik mag deze kans niet voorbij laten gaan, we moeten het land een andere richting op duwen: change, change, change!"

Jongeren

Opvallend veel jongeren melden zich in het stemlokaal. Alicia Long (19) heeft zich intensief voorbereid op de taak die haar over een uurtje wacht.

Gewapend met een schoolboek om nog wat huiswerk te doen, sluit ze met drie vriendinnen achter aan in de rij.

Obama

Hoewel haar aanvankelijke voorkeur naar McCain uitging, weet ze na uitvoerige studie zeker dat Obama haar man is. "McCain doet precies wat de partij zegt", vindt ze.

"Hij is helemaal niet zo eigenzinnig als hij zich voordoet. Obama is de man van de frisse ideeën", betoogt ze. "Ik ben ervan overtuigd dat hij gaat winnen."