AMSTERDAM - Sarah Palin, de Republikeinse kandidaat voor het vicepresidentschap, heeft als gouverneur van Alaska geen ethische wetten overtreden toen zij commissaris van politie Walt Monegan ontsloeg.

Dat is de conclusie van een onderzoek dat de personeelsraad van Alaska heeft ingesteld naar een affaire die bekend is geworden onder de naam 'troopergate'.

Een eerder onderzoek, door het Congres van Alaska, oordeelde dat Palin haar macht had misbruikt. Ze zou Monegan hebben ontslagen nadat die had geweigerd op haar verzoek een agent de laan uit te sturen. Het ging om een ex-zwager van Palin die op moeizame wijze was gescheiden van haar zus.

Palin heeft gezegd dat zij Monegan heeft overgeplaatst omdat ze nieuwe plannen had met het veiligheidsdepartement dat hij leidde. Haar advocaat liet weten dat zij blij is 'dat de onafhankelijke onderzoeker van de raad concludeert dat zij daarbij op behoorlijke wijze te werk is gegaan'.

Teleurgesteld

Monegan zei 'perplex en teleurgesteld' te zijn door het rapport. Het strookt niet met het eerdere onderzoek en zet beide onderzoeken op losse schroeven, zei hij. "Het lost dus eigenlijk niets op."

De onderzoeker van de personeelsraad, Timothy Petumenos, zei dat het Congres zijn conclusie heeft getrokken op basis van minder gegevens dan hij heeft gebruikt. Hij kreeg ook enkele persoonlijke e-mails van Palin onder ogen, maar gaf toe niet te kunnen zeggen of er misschien mails zijn gewist. Hij merkte in dat verband op dat het gebruik van persoonlijke e-mails voor bestuurszaken aan de orde dient te worden gesteld.

Een woordvoerder van het Congres zei dat de personeelsraad in zijn rapport erg veel context weglaat en dat het Congres achter zijn eigen conclusies blijft staan.