ANCHORAGE - De Republikeinse kandidate voor het vice-presidentschap Sarah Palin heeft in Alaska niet zoals eerder gesteld haar macht misbruikt.

Een onderzoeksraad in Alaska, de Alaska Personnel Board, concludeerde maandag dat gouverneur Palin van Alaska de wet niet heeft overtreden. De raad verwerpt daarmee het oordeel uit oktober van een parlementaire onderzoekscommissie.

Een commissie van de volksvertegenwoordiging van Alaska oordeelde dat Palin als gouverneur van de staat haar macht misbruikte bij het ontslag van een topambtenaar. Zijn ontslag in juli was volgens de commissie een gevolg van een familievete van Palin en haar zus met een ex-zwager.

Ethisch handelen

De ambtenaar, Walt Monegan, moest wijken nadat hij had geweigerd de ex-zwager te ontslaan op aandringen van Palin. Daarmee overtrad ze de plaatselijke wet op ethisch handelen als bestuurder.

Palin bestreed die conclusies en noemde ze politiek gemotiveerd. Monegan kreeg volgens haar een andere functie aangeboden in een conflict over het beleid van Monegan als Commissaris Openbare Veiligheid. Palin wendde zich tot de raad die onder haar gezag valt. Die moest bekijken of de gouverneur de wet had overtreden.