WASSENAAR - Op de Amerikaanse school in Wassenaar vlogen maandag tijdens de lunchpauze stevige woorden heen en weer tijdens een debat tussen 'Barack Obama' en 'John McCain'.

Leerlingen van de school vertegenwoordigden de Democratische en Republikeinse presidentskandidaten. De 17-jarige Willem organiseerde het debat samen met de 16-jarige Giulia. Willem speelde Obama.

"Het is traditie in onze school om iets te doen met de Amerikaanse verkiezingen. We stemmen altijd, maar dit jaar debatteren we voor het eerst.'' Ze hopen dat alle leerlingen zo te weten komen wat de standpunten zijn van de presidentskandidaten.

De 17-jarige Elizabeth en Abby hadden de rol van respectievelijk John McCain en Sarah Palin op zich genomen. "Ik denk dat veel mensen niet weten waar hij voor staat. Daarom wilde ik graag laten weten hoe hij over dingen denkt'', aldus Elizabeth.

"Bovendien kiezen veel jongeren gelijk voor Obama omdat het een trend is. Ze vinden hem cool omdat bekende artiesten hem leuk vinden.''

Debat

Zeker vijftig scholieren volgden in hun pauze met drank en broodjes in de hand het debat.

De 17-jarige Saar vond het debat interessant omdat hij zo wat meer opsteekt over Obama en McCain. "De Amerikaanse president is sowieso belangrijk voor heel de wereld'', voegde de 17-jarige Silvia toe.

Applaus

De kandidaten kregen onder meer vragen over wapens, het homohuwelijk en de inzet van het leger. Opvallend was dat de antwoorden van 'Obama' met veel applaus en geschreeuw van het publiek werden ontvangen.

Op McCain reageerde het publiek wat minder enthousiast. "Jammer, maar als ik mocht stemmen, zou ik toch voor hem gaan'', aldus Elizabeth.