FAIRFAX - Hoewel HiIlary Clinton onvermoeibaar campagne voert voor Barack Obama, is ze ongewild hoofdrolspeler geworden in een nieuwe campagne-tactiek van zijn rivaal John McCain.

De Republikeinse partij stuurt sinds zondag zogenoemde robocalls (automatische telefoonboodschappen) naar miljoenen kiezers in de 'battleground'-staten, waarin Hillary te horen is die McCain prijst voor z'n levenslange ervaring die Obama in haar ogen mist.

"In het Witte Huis is geen tijd voor speeches en een president die het vak nog moet leren'', klinkt het verwijt dat ze tijdens de zwaar bevochten voorverkiezingen aan het adres van Obama uitte.

Op een campagnebijeenkomst in Fairfax (Virginia) zei Hillary Clinton zondagavond het onverteerbaar te vinden dat haar woorden tegen Obama worden gebruikt. "De republikeinen zijn wanhopig'', betoogde ze, "ze gooien werkelijk alles in de strijd om de kiezers te misleiden''.

"Laat ik heel duidelijk zijn, ik ben Hillary Clinton en ik ben het niet eens met die boodschap''. Tot grote hilariteit van haar toehoorders gaf ze de Republikeinen alvast een tekst-advies mee voor de volgende robocall: "No way, no how, no McCain, no Palin.''

Reizende ambassadeur

Hillary Clinton is de beste reizende ambassadeur die Obama zich maar kan wensen, vinden de fans op de manifestatie in Fairfax. "Ze helpt de laatste twijfelaars over de streep'', meent Sereen Thahir die zegt dat haar moeder het beste bewijs is voor deze theorie. "Obama lijkt sterker nu Hillary hem voor de volle 100 procent steunt.''

'Als vrouwen stemmen, winnen de Democraten', 'Ik ben een Hillary-supporter voor Obama', 'Nog een middelbare blanke vrouw voor Obama': de meegedragen teksten onderstrepen de 'vrouwen-steun' in Virginia.

Deze staat schrijft dinsdag mogelijk geschiedenis door voor het eerst in 44 jaar weer een Democraat in het Witte Huis te kiezen. "Er zijn misschien nare dingen in de voorverkiezingen geroepen'', blikt Joyce Wilson terug, ,,maar aan het eind van de dag zijn we allemaal Democraten''.