AMSTERDAM - Twee dagen nadat bekend werd dat een tante van presidentskandidaat Barack Obama illegaal in de VS verblijft, is de Amerikaanse overheid een onderzoek begonnen naar mogelijke overtredingen van de wet.

Het is de federale diensten en hun ambtenaren verboden informatie over individuele gevallen naar buiten te brengen. Het bureau voor immigratie en douane (ICE) heeft daarom een onderzoek aangevraagd.

Obama's uit Kenia afkomstige tante Zeituni Onyango verblijft sinds 2004 illegaal in de VS, zo liet een anonieme federale ambtenaar vrijdag aan het persbureau AP weten. Een tweede bron bevestigde de informatie en zei dat de federale regering in Washington ervan op de hoogte was.

AP kon echter niet achterhalen of een medewerker van de regering-Bush of het campagneteam van Obama's tegenstander John McCain bij de onthulling vijf dagen voor de presidentsverkiezingen betrokken was.

Asielverzoek

Onyango is in de VS gebleven, hoewel haar asielverzoek in 2004 werd afgewezen. De 56-jarige vrouw, die Obama in zijn autobiografie 'Tante Zeituni' noemt, zou in een sociale huurwoning in Boston wonen. Het campagneteam van de Democratische presidentskandidaat liet weten dat Obama niets afwist van haar verblijfsstatus. Een adviseur van de Republikeinse kandidaat McCain, Mark Salter, noemde het 'een familieaangelegenheid'.

Obama heeft zijn tante, in tegenstelling tot zijn vader of Keniaanse grootmoeder, in zijn campagne nooit genoemd. Volgens zijn campagneteam heeft hij zijn tante voor het laatst in 2004 gezien, toen zij zijn installatie als senator bijwoonde.