WASHINGTON - Aan de Amerikaanse presidents- en Congresverkiezingen op 4 november wordt naar schatting 5,3 miljard dollar (4,1 miljard euro) uitgegeven. Dat is ongeveer een kwart meer dan tijdens dezelfde verkiezingen in 2004, aldus het Center for Responsive Politics in Washington.

Volgens het niet-partijgebonden instituut zijn de uitgaven nog nooit zo hoog geweest. In 2004 kostte de verkiezingscampagne 4,2 miljard dollar, vier jaar daarvoor een miljard minder.

Alleen al in de strijd om het Witte Huis zamelden de Democratische kandidaat Barack Obama en zijn Republikeinse rivaal John McCain de afgelopen 20 maanden een recordbedrag van in totaal 1 miljard dollar in. Dat blijkt uit cijfers van de Federal Elections Commission, een overheidscommissie die toezicht houdt op de inkomsten en uitgaven van campagneteams.

'Slechts'

Van dat astronomische bedrag wist Obama het leeuwendeel - 639 miljoen - te vergaren, voor onder meer radio- en tv-commercials, terwijl McCain het moest doen met 'slechts' 360 miljoen dollar. Obama heeft zijn overwicht te danken aan het feit dat hij deze zomer afzag van publieke campagnefinanciering, als eerste presidentskandidaat ooit.

Sindsdien haalde hij recordbedragen binnen, vooral via zijn vele particuliere donateurs op internet. Zijn absolute topmaand was september, toen hij ruim 150 miljoen dollar inzamelde. Doordat McCain wel besloot belastingeld aan te nemen, zat hij de laatste twee maanden wettelijk vast aan 84 miljoen dollar. Wel mocht zijn Republikeinse partij nog bijspringen, met een slordige 100 miljoen.

Campagnes

En dan waren er nog de vele andere kandidaten die tijdens de Republikeinse en Democratische voorverkiezingen koffers vol met dollars inzamelden voor hun campagnes, zoals Hillary Clinton en Mitt Romney. Ook zij vestigden met in totaal 600 miljoen dollar een record.

In 2002 nam het Amerikaanse parlement nog een wetsvoorstel aan dat de financiering van campagnes aan banden moest leggen. Dit was vooral bedoeld om de invloed van grote financiers in te perken, maar de realiteit is complex.

Een kandidaat die overheidsfinanciering accepteert, mag slechts donaties van maximaal 2300 dollar per individu accepteren. In het geval van Obama, die afzag van belastinggeld, is dat het dubbele.

Niveau

Maar volgens de onafhankelijke organisatie opensecrets.org kan iedereen nog steeds 28.000 dollar aan de partij van zijn of haar keuze schenken en daarbovenop nog eens 10.000 dollar aan partijen op statelijk niveau. In totaal kunnen de donaties daardoor oplopen tot een maximum van 108.000 dollar.