AMSTERDAM - John McCain kan zich slechts zendtijd op een Amerikaans homeshoppingkanaal veroorloven. Dat beweerde de Republikeinse presidentskandidaat tijdens de openingssketch van het satirische programma Saturday Night Live, waar hij te gast was en probeerde een messenset aan de man te brengen.

De 72-jarige McCain verwees met de opmerking naar zijn politieke tegenstrever Barack Obama, die eerder deze week ruim een halfuur zendtijd kocht op de Amerikaanse televisie.

McCain dreef tijdens het programma de spot met de financiële beperkingen van zijn campagne en met zijn reputatie als een politiek non-conformist.

Messenset

McCain verkocht in de sketch enkele producten, zoals de messenset. Hij kreeg daarbij hulp van comédienne Tina Fey, die als running mate Sarah Palin onder meer actiefiguurtjes van Joe the Plumber en haar Democratische rivaal Joe Biden aanbood. Echtgenote Cindy McCain was ook kort te zien in de sketch.

McCain treedt met zijn verschijning in Saturday Night Live in de voetsporen van zijn running mate Sarah Palin, die vorige maand te gast was in het programma als reactie op de imitaties van Tina Fey.

Sarkozy

Palin trad zaterdag ongewild op in een radioshow, die maandag wordt uitgezonden op een radiostation in Québec. De Canadese komiek Marc-Antoine Audette pleegde een neptelefoontje naar de gouverneur van Alaska, waarin hij zich voordeed als de Franse president Nicolas Sarkozy.

Tijdens het gesprek complimenteert Sarkozy haar als hij zegt dat zij een goede president zou zijn. "Misschien over acht jaar", reageerde Palin. De nep-Sarkozy verklaarde een groot jachtliefhebber te zijn.

"We moeten samen eens gaan jagen", stelde Palin voor. Een woordvoerder liet naderhand weten dat Palin 'lichtelijk geamuseerd' was toen ze op de hoogte werd gebracht dat ze niet Sarkozy, maar Audette aan de lijn had gehad.