NASHVILLE - Ongeveer een week voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen blijken op het platteland van Tennessee een paar racistische jongens te dromen van een spectaculaire moordaanslag in smoking op de afro-amerikaanse presidentskandidaat van de Democratische Partij, Barack Obama.

Zij zijn niet de enigen, vrezen veiligheidsdiensten.

De VS hebben een lange geschiedenis van blanke superioriteitswaan en een wijdverspreid wapenbezit. Een 'zwarte' in het Witte Huis is een gruwel voor blanke extremisten.

Maar Obama loopt ruim voor in de peilingen. Als zoon van een zwarte Keniaan en een blanke Amerikaanse wordt hij waarschijnlijk in januari president van het land, een federatie waar tot in 1967 gemengde huwelijken in sommige staten nog steeds waren verboden.

Puinhoop

De VS werden in de 19e eeuw en een groot deel van de 20e eeuw volkomen gedomineerd door blanken. Velen meenden dat zij uitverkoren waren om het land de ontginnen, te bezitten en te besturen. 'Zwarten of indianen zouden er toch maar een puinhoop van maken'.

In de onderbuik van het arme 'white trash' (blanke uitschot) bloeit de superioriteitswaan nog in allerlei gedaantes. Talrijke criminelen identificeren zich bovendien met racistische ideeën wat dit extremisme extra gevaarlijk maakt. Onder hen is de vorig jaar in de gevangenis overleden David Lane.

Uitweg

Hij was een van de stichters van 'The Order' die als uitweg voor benauwde blanken in Noord-Amerika een eigen staat propageerde en daarom ook 'blanke nationalist' is genoemd.

Hij werkte eerder in Colorado voor de beruchte Ku Klux Klan en een activist van de Aryan Nations, twee van de vele racistische groepjes.

Van Lane komt de slogan: "Wij moeten het bestaan veiligstellen van ons volk en de toekomst voor blanke kinderen." Deze uitspraak is gevleugeld geworden onder Amerikaanse neonazi's, aryans, skinheads en dergelijke, net als Lane's geschrift '88 Precepts' (grondregels).

The Order of de Stille Broederschap moet een van de belangrijkste inspiratiebronnen voor de twee jongens in Tennessee zijn geweest.

Skinhead

In de jaren tachtig kreeg het blanke racisme muzikale begeleiding dankzij een stroming binnen de van oorsprong Britse skinhead subcultuur.

De popgroep Skrewdriver bracht White Power uit op het label White Noise. De groep luidde daarmee de blanke racistische popcultuur in. In die jaren waren blanke racistische groepen niet alleen muzikaal op dreef. Ze waren ook als misdadige bendes actief en gewelddadig.

Bendes

Pogingen van onder anderen Ku Klux Klan-lid Bob Miles om vanuit zijn hoofdkwartier in landelijk Michigan de racistische bendes tot een doelmatige revolutionaire ondergrondse om te smeden zijn op niets uitgelopen. De radicale 'White Power' verdween eind jaren tachtig door de versplintering uit beeld.

Maar de overblijfselen kunnen erg dodelijk zijn. Dat bleek nog bij de bloedige bomaanslag in 1995 in Oklahoma-City. Die werd gepleegd door een extremist die de federale overheid haatte en mede werd geïnspireerd door het racistische boek The Turner Diaries.