NEW YORK - Het ziet ernaar uit dat de Democraat Barack Obama de presidentsverkiezingen op 4 november in de Verenigde Staten wint. Wat het land dan te wachten staat is een 'europeanisatie' van Amerika, verwachtte maandag The Wall Street Journal.

De krant verwacht ook dat de Democraten sterker worden in het Congres, bijvoorbeeld in de Senaat, waar ze hun huidige meerderheid van 51 van de honderd zetels lijken uit te breiden tot minstens 57 zetels.

The Wall Street Journal voorziet dat een komende Democratische regering sterk genoeg staat om haar politieke plannen uit te voeren. En dat betekent het begin van de europeanisatie van de VS, het steeds Europeser worden van de Amerikaanse politiek en samenleving.

Inkomens

De Journal ziet met nauwelijks verbloemd afgrijzen dit zich voltrekken. Obama's regering brengt straks protectionisme, hogere belastingen en een veel grotere rol van de overheid in de inkomens en daarmee de levens van de burgers.

Een aantal zaken is al praktisch zeker over het beleid van de regering-Obama.

Handelspolitiek

Een substantieel deel van de Amerikaanse troepen in Irak wordt, ongeacht de omstandigheden, snel teruggehaald. Geen vrijhandelsakkoorden meer, maar protectionisme wordt de nationale handelspolitiek.

Ondernemingen en de mensen uit de middenklasse en de groep van hogere inkomens gaan meer belasting betalen om 'de welstand te spreiden' zoals Obama dat ziet. De federale overheid gaat veel meer geld uitgeven, onder meer voor onderwijs, gezondheidszorg, energiewinning en milieubescherming.

Obama's plannen gaan zeker 300 miljard dollar per jaar kosten. Hij heeft een stijging van de overheidsuitgaven van 10 procent voorgesteld, aanzienlijk meer dan de 6,4 procent onder zijn voorganger Bush.

Vakbonden

De overheid gaat zich ook met steeds meer zaken in de economie bemoeien zoals bijvoorbeeld met de structuren van ondernemingen en de wijze van energiewinning en -verbruik. De macht van de vakbonden zal aanzienlijk toenemen door nieuwe regulering.

En de Journal voorziet in de dreigende europeanisatie ten slotte ook een beperking van de vrijheid van meningsuiting door regeltjes ten aanzien van berichtgeving door media.

Het gaat daarbij vooral om de herinvoering van de 'Fairness Doctrine' waarmee 'het Democratische establishment' de vele conservatieve praatprogramma's op radiostations wil aanpakken omdat het die shows zo vreselijk irritant vindt.