WASHINGTON - De Democratische presidentskandidaat Barack Obama heeft zaterdag ontkend dat hij zijn aanvaardingsspeech voor het presidentschap al klaar heeft liggen. Dat schreef de krant The New York Times eerder en opponent John McCain maakte daar dankbaar gebruik van.

"Veel kiezers weten nog niet op wie ze gaan stemmen, maar Obama weet het wel", zei de Republikein zaterdag tegen een massa mensen in Mesilla in de staat New Mexico. "Ik wil dat hij dat manuscript bewaart en doneert aan het Smithsonian Museum.

Dan kan het naast de krant komen te liggen waarin stond dat Dewey had gewonnen van Truman." McCain refereerde aan een incident uit 1948 waarbij een krant onder tijdsdruk alvast de oplage gedrukt had met de verkeerde winnaar, zo bleek de volgende ochtend.

Bush

Een woordvoerder van Obama zei in een reactie dat het laatste dat de VS kunnen gebruiken een kandidaat zoals John McCain is "die alleen de acceptatiespeech van George Bush opnieuw voorleest".

Obama, die na een bezoek aan zijn grootmoeder op Hawaï zaterdag zijn campagne hervatte, uitte kritiek op de "verfoeilijke tactieken" van zijn tegenstander.

Hij hekelde de tv-spotjes en mails van McCain die volgens Obama misleidend zijn. Volgens hem wordt de campagne steeds negatiever, hetgeen niet in het belang is van het land.

Staten

De twee rivalen vechten nu om de gunst van de kiezers in de staten Nevada, New Mexico en Colorado. Deze staten waren met de laatste verkiezingen nog Republikeins, maar volgens de peilingen heeft de Democratische Obama een voorsprong.