LEESBURG - Ze voelen zich verlaten door de partij en daarom hebben ze de partij verlaten: de zogeheten Obamicans, rasechte Republikeinen die op 4 november tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen vast van plan zijn op Barack Obama te stemmen.

Ze hopen dat de Democratische presidentskandidaat terug kan geven wat ze onder president George Bush zijn verloren: trots, respect, vertrouwen, aanzien in de wereld.

"We moeten weer een worden als land, hergroeperen", zegt Don Stanton op een Obama-campagnebijeenkomst in Leesburg (Virginia). Volgens de voormalige luchtmachtpiloot verkopen de Republikeinen alleen maar angst en een oorlog, die nooit zo gevoerd had mogen worden. "De partij wordt extremer en haatdragender, ze sluit steeds meer mensen buiten."

Achterstand

Het was de achtste keer dat Obama naar Virginia kwam. Zijn Republikeinse rivaal John McCain en zijn 'running mate' Sarah Palin duiken hier ook weer vaker op. Lang gingen ze ervan uit dat deze zuidelijke staat toch wel voor hen zou kiezen. Maar McCain kan zich niet veroorloven Virginia te verliezen, wil hij nog uitzicht houden op het Witte Huis. In de peilingen heeft hij een achterstand van 10 procent.

Voor Republikeinse 'overlopers' op de Obama-bijeenkomst is er geen weg meer terug. "Ik schaam me voor Bush; hij heeft ons belachelijk gemaakt", zegt mevrouw Whitney (64), die McCain over een kam scheert met Bush. "Obama zal onze natie beter dan wie ook kunnen vertegenwoordigen." Haar bewondering voor de 'rockstar' - zoals ze haar idool lachend noemt - is alleen maar gegroeid tijdens de rally. "Kon ik nu maar ter plekke stemmen!"

Duidelijk

Rick Gramm, die in zijn stad ooit voorzitter was van de jonge Republikeinen, weet zeker dat zijn progressieve moeder hem vanuit de hemel toelacht. "Ze kan het vast niet geloven dat ik, als onverwoestbare Republikein, op een Obama-bijeenkomst sta." Maar voor hem is de keuze duidelijk. "Ik reis veel en ik weet hoe Amerika wordt gezien, ook in Nederland. we moeten dat negatieve beeld veranderen. Nu. Direct."

Obama zelf zei hoopvol te zijn dat Virginia voor het eerst in 44 jaar weer een Democraat in het Witte Huis zal kiezen. Zeker na de steun van de meest prominente Obamican, generaal b.d. Colin Powell. Obama waarschuwde zijn aanhang wel dat de strijd nog niet is beslecht: "We krijgen steunbetuigingen uit het hele land, maar we kunnen niet achterover leunen en dat zullen we ook zeker niet doen!"