WASHINGTON - De Democratische presidentskandidaat Barack Obama lijkt een beslissende voorsprong te hebben genomen op zijn Republikeinse opponent John McCain in de strijd om het Amerikaanse presidentschap.

Dat blijkt uit een gemiddelde van tien landelijke peilingen van de afgelopen week die op de website Realclearpolitics.com is gepubliceerd.

Obama heeft in zestien staten en het speciale federale district Washington D.C. een solide voorsprong van 10 procent of meer op McCain. In zes staten is het verschil tussen de 5 en 10 procent ten gunste van de Democraat.

Opgeteld vertegenwoordigen die in totaal 277 kiesmannen. Dat zijn er zeven meer dan de 270 die een kandidaat nodig heeft om de verkiezingen te winnen.

McCain

McCain heeft in negentien staten een voorsprong van 10 procent of meer en in één staat (Georgia) ligt hij 7,4 procent op kop. Het gaat in totaal om 158 kiesmannen.

In acht staten met in totaal 103 kiesmannen is het verschil minder dan 5 procent en daarmee te klein om te voorspellen wie daar een goede kans heeft om te winnen. In vijf van de acht ligt Obama op voorsprong, McCain in drie.

Op 5 oktober had Obama volgens de gemiddelden van Realclearpolitics.com nog 264 kiesmannen achter zich, McCain 163. De Amerikanen gaan op 4 november naar de stembus.

Als een presidentskandidaat in een staat meer stemmen haalt dan zijn rivaal, dan zijn alle kiesmannen van zijn partij gekozen. De in totaal 538 kiesmannen komen in december bijeen in Washington om de nieuwe president aan te wijzen.