WASHINGTON - De Amerikaanse kredietcrisis is niet langer beperkt tot het financiële centrum op Wall Street, maar grijpt ook steeds meer om zich heen in 'small town USA'.

Het tekort aan kredietmogelijkheden en dus mogelijkheden voor Amerikaanse consumenten om op de pof te leven, groeit met de dag. De 'echte' economie begint de gevolgen van de bankenchaos steeds meer te voelen en dat is slecht nieuws voor de Republikeinse presidentskandidaat John McCain.

Autoverkoop

Autoverkoopcijfers, normaliter een goede graadmeter voor de Amerikaanse economische gesteldheid, blijven onveranderd slecht. Nadat de hoge olieprijs de vraag naar grote benzineslurpende Amerikaanse auto's liet instorten, is het gebrek aan mogelijkheden om geld te lenen voor een auto de volgende nagel aan de doodskist voor autohandelaren en producenten.

De oude economische Amerikaanse wijsheid "zoals General Motors gaat, gaat de natie'', is angstwekkend actueel geworden, aldus de krant Washington Post.

De autobranche zag zich in september geconfronteerd met een daling van 27 procent in het aantal verkochte nieuwe voertuigen. Het is niet de enige branche die te lijden heeft. De crisis begint steeds meer economiebrede scheuren te trekken.

Bedrijven kunnen moeilijk aan geld komen en zien hun dagelijkse bedrijfsvoering daardoor steeds ernstiger ontregeld. De werkloosheidscijfers staan op het hoogste punt in zeven jaar en het aantal orders bij bedrijven daalt.

Debat

Onder dat slechte economische gesternte moet de Republikeinse presidentskandidaat John McCain dinsdagavond (lokale tijd) in debat met Barack Obama.

Als partijgenoot van de weinig populaire huidige president Bush zal hij zich in de zogenoemde Town Hall Meeting moeten redden uit tal van kiezersvragen over de economie.

Economische vraagstukken

Economische vraagstukken zijn evenwel niet het sterkste punt van de senator uit Arizona. Hij gaf het in het verleden zelf toe: "Ik heb economie nooit echt begrepen.''

Volgens tegenstanders is dat afgelopen weken pijnlijk duidelijk geworden. McCain voer een zigzagkoers en maakte een weinig solide indruk. Terwijl banken vielen, hamerde de kandidaat erop dat de Amerikaanse economie fundamenteel sterk was.

Vervolgens vloog hij alle kanten op, terwijl de ingehouden toon van zijn tegenstander Obama de betere keuze was, aldus het tijdschrift Newsweek.