WASHINGTON - De Democratische presidentskandidaat Barack Obama loopt in de staten Colorado, Missouri en Florida uit op zijn Republikeinse tegenstrever John McCain.

Dat blijkt uit een maandagavond (plaatselijke tijd) gepubliceerde peiling van de Amerikaanse nieuwszender Fox News.

In Florida heeft Obama nu de voorkeur van 52 procent van de kiezers, 7 procentpunt meer dan McCain. Twee weken geleden had de Republikein nog een voorsprong van 5 procentpunt.

Ook in Colorado en Missouri is de voorsprong die McCain twee weken geleden had, omgeslagen in een achterstand. In Ohio en Virginia wist Obama zijn voorsprong te handhaven.

Kiesmannen

De vijf staten zijn van groot belang voor Obama. Hij kan er in totaal tachtig kiesmannen winnen. Die kiezen de nieuwe Amerikaanse president. Obama heeft de steun van 270 kiesmannen nodig om te worden verkozen. Bij de vorige verkiezingen, vier jaar geleden, won de Republikeinse kandidaat George W. Bush in alle vijf staten.

In van oudsher Republikeinse bolwerken als Indiana en North Carolina gaan McCain en Obama inmiddels gelijk op, bleek uit een dinsdag vrijgegeven peiling van nieuwszender CNN.

Rondvraag

Uit een maandag gepubliceerde landelijke rondvraag van CNN was al naar voren gekomen dat Obama de steun had van 53 procent van de deelnemers, een voorsprong van 8 procentpunt op McCain. Het verschil is twee keer zo groot als bij de vorige peiling, een maand eerder.

Financiële malaise

Door de aanhoudende financiële malaise in de Verenigde Staten loopt Obama uit op McCain. Veel Amerikanen houden de regering van president George Bush, een partijgenoot van McCain, verantwoordelijk voor de crisis.