LOS ANGELES - Politiek is entertainment, vooral in de Verenigde Staten. Acteurs, artiesten, cabaretiers en tv-presentatoren grijpen elke kans om hun fans warm te laten lopen voor de Republikeinse kandidaat John McCain of zijn Democratische opponent Barrack Obama.

De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn op 4 november en steeds meer bekende Amerikanen maken hun voorkeur bekend. Obama is ruim in de meerderheid als het om beroemde kiezers gaat.

Zo kan hij rekenen op de steun van onder anderen tv-persoonlijkheid Oprah Winfrey, rapper Jay-Z, zanger Bruce Springsteen, zangeres Barbra Streisand, actrice Sharon Stone, acteur Leonardo DiCaprio, regisseur Steven Spielberg en actrice Jodie Foster.

Britney Spears

McCain sneerde eerder al dat Obama "de grootste beroemdheid ter wereld is" en hij vergeleek zijn opponent met Britney Spears en Paris Hilton.

"Hij zegt dat hij zij aan zij staat met de burgers, maar vervolgens vliegt hij naar Hollywood voor een feestje met zijn beroemde vrienden."

Palin

Die kritiek is overigens een stuk minder sinds zijn running mate Sarah Palin in beeld is; zij gaf een van haar eerste interviews aan het showbizztijdschrift People.

Michael Levine, de Amerikaanse publiciteitsagent die al behoorlijk wat jaren meeloopt in Hollywood, kijkt hoofdschuddend naar de beroemdheden waarmee Obama zich omringt.

"Ik zou hem adviseren om het rustiger aan te doen met de beroemde vrienden. Al die celebrity glitter en glamour kan Obama een negatieve uitstraling geven. Het is schadelijk voor de campagne van Obama."

Oprah

Het tegenovergestelde blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Maryland. Die becijferde dat alleen al de steun van Oprah Winfrey Obama ongeveer 1 miljoen extra kiezers opleverde.

Uit het onderzoek blijkt wel dat weinig beroemdheden zoveel invloed hebben als Oprah. "Waarschijnlijk is de invloed van beroemdheden minder bij de landelijke verkiezingen dan het bij de verkiezingen in de deelstaten was. Dan wordt toch meer gelet op de verschillen in de partijprogramma's tussen de beide kandidaten", aldus de onderzoeker.

"Ik verwacht wel dat beroemdheden meer invloed hebben dan nu gedacht wordt."

Geld

Of het inzetten van beroemdheden nu wel of niet effect heeft, het levert veel geld op. Zo mocht de Democratische partijkas op 21,4 miljoen dollar rekenen vanuit de entertainmenthoek.

McCain ontving 'slechts' 7,1 miljoen dollar van beroemde vrienden als acteurs Dean Cain, Sylvester Stallone en Jon Voight, zangeres LeAnn Rimes, zanger Ted Nugent en regisseur Jerry Bruckheimer.