ANCHORAGE - Zeven ambtenaren in Alaska hebben er alsnog mee ingestemd te getuigen in een onderzoek naar vermeend machtsmisbruik door gouverneur Sarah Palin. De affaire wordt ook Troopergate genoemd.

Het gaat om het omstreden ontslag van een vooraanstaand functionaris door gouverneur Palin, kandidaat voor het Amerikaanse vicepresidentschap namens de Republikeinse Partij.

De BBC meldde maandag dat de zeven ambtenaren die eerder weigerden hun mond open te doen, nu hebben besloten te getuigen.

Walt Monegan

Palin zou als gouverneur de topfiguur Walt Monegan, Commissaris Openbare Veiligheid in Alaska, uit zijn functie hebben gezet, enkel omdat hij weigerde haar ex-zwager Mike Wooten te ontslaan.

Naar Monegans lezing volgde zijn ontslag op zijn hardnekkige weigering state trooper Mike Wooten, op verzoek van Palin te ontslaan. Palin zou daar op hebben aangedrongen na de moeilijke echtscheiding van een jongere zus van haar en Wooten.

Begrotingskwesties

Palin bezweert echter dat ze Monegan aan de kant schoof in een ernstig conflict over begrotingskwesties. Het onderzoek stamt van voor Palins kandidatuur voor het vicepresidentschap.

De speciaal benoemde onafhankelijke onderzoeker Steve Branchflower moet de resultaten van zijn werk 10 oktober aan de volksvertegenwoordigers van Alaska presenteren.