LOS ANGELES -De Republikeinse presidentskandidaat John McCain was als marinevlieger een brokkenpiloot. Dat meldt de Los Angeles Times maandag.

McCain schreef bijvoorbeeld in zijn memoires dat hij in de baai voor de Texaanse kustplaats Corpus Cristi in 1960 met een toestel van het type AD6 Skyraider een ongeluk kreeg omdat de motor ermee ophield.

In het officiële onderzoek is niets over een motorstoring terug te vinden. Daar staat volgens de Los Angeles Times dat de 23-jarige luitenant-vlieger McCain een fout maakte door onachtzaamheid.

Het is slechts een van de drie keer dat McCains meerderen zich aan het begin van zijn carrière zorgen maakten over de vliegvaardigheid van McCain.

Stroomstoring

In Zuid-Spanje veroorzaakte hij eind 1961 met een Skyraider een stroomstoring door een elektriciteitskabel te verwoesten tijdens stuntelige, 'clowneske manoeuveres'.

In 1965 stortte McCain met een trainingstoestel neer in Virginia. Eenmaal op weg naar Vietnam ontplofte in 1967 zijn vliegtuig aan boord van een vliegdekschip. Drie maanden later werd hij boven Vietnam neergehaald en gevangen genomen.