WASHINGTON - Met nog een maand te gaan tot de Amerikaanse verkiezingen op 4 november zal de strijd zich verharden.

Het campagneteam van de Republikeinse presidentskandidaat John McCain zal de komende weken de persoon van zijn Democratische tegenstrever Barack Obama scherp gaan aanvallen, meldden Amerikaanse media zaterdag.

Obama loopt in de peilingen steeds verder uit. Daarbij speelt de financiële crisis in zijn voordeel. De Amerikanen vertrouwen hem op dit terrein meer dan zijn Republikeinse rivaal.

Debat

Senator McCains ervaring op buitenlands terrein en in het Congres zijn niet meer voldoende om het gat met Obama te dichten, stellen zijn medewerkers. Daarom moet de focus van het debat worden gewijzigd, weg van de economische problemen.

De Republikeinen willen een discussie teweegbrengen over het Obama's inzichten, eerlijkheid en persoonlijke vrienden.

Vrijdag begon het McCain-kamp een advertentiecampagne waarin wordt beweerd dat Obama niet eerlijk is als het gaat om belastingen.

Referendum

Al langer zeggen een aantal Republikeinen dat de verkiezingen een referendum moeten worden over de persoon Obama.

Bovendien moet volgens hen twijfel worden gezaaid over diens gereedheid voor het presidentschap. Alleen zo zou McCain in het Witte Huis kunnen komen.

Risico's

Maar de nieuwe tactiek is niet zonder risico's. Veel kiezers houden niet van een negatieve boodschap.

Bovendien kan McCains zorgvuldig opgebouwde imago als iemand die er geen doekjes omwindt en niets moet hebben van de verbitterdheid in politiek Washington schade oplopen door een negatieve campagne, stellen voormalige Republikeinse strategen in The New York Times.