AMSTERDAM - Het is niet ondenkbaar dat Barack Obama als hij de presidentsverkiezingen wint Robert Gates vraagt minister van defensie te blijven. Dat heeft een adviseur van Obama, Richard Danzig, donderdag gezegd.

Volgens Danzig heeft Gates de leiderschapskwaliteiten getoond die een regering-Obama graag zou zien.

Gates heeft een pragmatische instelling en heeft zich uitgesproken voor de sluiting van Guantanamo, aldus Danzig, die onder president Bill Clinton minister van marine was en Obama adviseert op het gebied van nationale veiligheid. Gates is volgens hem een goede minister van defensie. "Maar in een regering-Obama zou hij een nog betere zijn."

Afghanistan

Danzig noemde Gates' inspanningen om ervoor te zorgen dat er meer Amerikaanse militairen naar Afghanistan gaan en dat het Afghaanse leger wordt uitgebreid. "Dat zijn dingen waarmee senator Obama het eens is en waarmee ik het eens ben."

Overigens zei hij niet met Obama te hebben besproken wie er mogelijk in aanmerking komen voor de post van minister van defensie. "Dat zijn beslissingen voor later." Danzig wordt zelf ook vaak genoemd als mogelijke minister van defensie onder Obama.

De 65-jarige Gates volgde in december 2006 Donald Rumsfeld op als minister en heeft meer dan eens gezegd dat hij zich erop verheugt om in januari met pensioen te gaan. Voormalig CIA-directeur Gates heeft zowel Democratische als Republikeinse presidenten gediend.