RENO - De Democratische presidentskandidaat Barack Obama heeft dinsdag de volksvertegenwoordigers gevraagd verder te onderhandelen over een reddingsoperatie voor financiële instellingen. Die kan de Amerikaanse staat 490 miljard euro of 700 miljard dollar gaan kosten.

De onderhandelingen mislukten maandag in het Congres. Om de kansen op hervatting te vergroten stelde Obama voor het maximum bedrag waar de regering zich garant voor zou stellen met betrekking tot bankrekeningen, te verhogen tot 250.000 dollar, circa 175.000 euro. Eerder werd 100.000 dollar (circa 70.000 euro) als maximum genoemd.

"Dit is een stap om de steun voor het reddingsplan te vergroten," meende Obama. De federale bescherming voor gezinnen en kleine bedrijven die geld op de bank hebben, wordt zo verruimd.

Meerderheid

Het Huis van Afgevaardigden wees maandag in meerderheid het plan af om de staat de financiële instellingen van hun niet meer te innen leningen en slechte beleggingen af te laten helpen.

De Amerikaanse president George Bush en de minister van Financiën Henry Paulson zien in het reddingsplan een noodzakelijk kwaad om snel de financiële wereld tot bedaren te brengen en het vertrouwen te herstellen.