MIAMI - De Democratische presidentskandidaat in de Verenigde Staten, Barack Obama, reist woensdag voor zijn campagne naar Florida. Hij is vooral uit op het winnen van stemmen van de hispanics.

De krant Miami Herald meldde zondag dat Obama een nieuw Spaanstalig spotje in de strijd werpt om de hispanics of latino's, Amerikanen van Latijns-Amerikaanse afkomst, voor zich te winnen.

De steun van de hispanics kan van groot belang zijn. Florida geldt als een "swing state", een cruciale staat die doorslaggevend kan zijn voor de overwinning van Obama of de Republikein John McCain op 4 november.

Cubanen

De bevolking van de Sunshine State bestaat voor ruim 20 procent uit latino's. Volgens recente peilingen ligt McCain in Florida 6 tot 10 procentpunt voor op Obama. Republikeinen zeiden tegen de Miami Herald dat in Florida veel Cubanen wonen die tegen het huidige Cubaanse regime zijn en dat veel Venezolanen in de staat een hekel hebben aan de Venezolaanse president Hugo Chávez.

De opmerking van Obama dat hij bereid is tot overleg met Chávez is bij die hispanics slecht gevallen.

"Obama praat met de slechte kerels en veel mensen zijn in Florida, omdat ze vanwege die slechte kerels zijn vertrokken", zegt de in Florida wonende Republikein van Colombiaanse afkomst, Juan Carlos Zapata.