AMSTERDAM - De Republikeinse running mate Sarah Palin gaat het geld dat twee politici uit Alaska die van corruptie worden verdacht in haar campagnekas hebben gestort, aan een goed doel schenken.

Datzelfde geldt voor de donatie van de echtgenote van een van de twee. Het gaat in totaal om ruim tweeduizend dollar (1.365 euro).

Palin nam de donaties in 2006 aan tijdens haar campagne voor de gouverneursverkiezingen in Alaska, die ze won. Kort daarvoor had de FBI de kantoren van de politici doorzocht in verband met een corruptieschandaal.

Corruptie

Palin besteedde in haar campagne veel aandacht aan het schandaal en beloofde de kiezers dat zij als gouverneur korte metten zou maken met de corruptie bij de overheid.

Dat Palin geld van de verdachte politici aannam werd donderdag naar buiten gebracht door het persbureau Associated Press. Haar woordvoerder zei dat Palin direct toen ze van de donaties hoorde besloot het geld aan een goed doel te geven.

Steekpenningen

Het schandaal draait rond een bedrijf dat diensten verleent aan de olie-industrie. Een van de twee politici, senator John Cowdery, werd in juli aangeklaagd voor het aannemen van steekpenningen. Palin riep hem naar aanleiding hiervan op af te treden. De ander, Bruce Weyrauch, moet ook voor de rechter verschijnen.

Ook de beide presidentskandidaten John McCain en Barack Obama hebben campagnedonaties teruggeven omdat de personen van wie ze afkomstig waren in verband werden gebracht met corruptie.