ST.PAUL - De conventie van de Republikeinse partij in de Verenigde Staten, die maandag op de openingsavond een ingetogen karakter had vanwege de orkaan Gustav, wordt dinsdag vervolgd met een vol programma. Dat meldde nieuwszender CNN.

President George Bush is een van de hoofdsprekers. Dat doet hij via een satellietverbinding vanuit Texas. Bush reisde maandag naar Texas af om de ontwikkelingen rond Gustav op de voet te volgen in een crisiscentrum.

Zijn geplande toespraak op de openingsavond in St.Paul in Minnesota kwam daardoor te vervallen.

Feest

Republikeinse functionarissen benadrukten dinsdag dat de vierdaagse bijeenkomst in het teken blijft staan van de mensen die getroffen zijn door Gustav. Presidentskandidaat John McCain wil niet dat zijn partij voor het oog van de camera een groot partijpolitiek feest bouwt terwijl de Golfkust nog te kampen heeft met de gevolgen van de orkaan.

Andere belangrijke sprekers op de tweede avond zijn Fred Thompson en Joe Lieberman. Thompson, oud-senator en als acteur bekend uit de serie Law & Order, deed korte tijd mee aan de Republikeinse voorverkiezingen.

Lieberman

De voormalige Democratische senator Lieberman, die tegenwoordig als onafhankelijk politicus door het leven gaat, is een vriend van McCain.

Lieberman werd lange tijd genoemd als mogelijke 'running mate' van McCain. Die zou daar onder druk van conservatieve partijprominenten van hebben afgezien. McCain zou op het allerlaatste moment hebben gekozen voor Sarah Palin, die goed ligt bij de religieus-rechtse achterban van de Republikeinen.

Palin

De 44-jarige Palin, die maandag onthulde dat haar 17-jarige dochter zwanger is, zal de conventiegangers woensdag toespreken. Ook zal zij dan formeel haar nominatie als kandidaat voor het vicepresidentschap accepteren.