Een 44-jarige onbekende, onervaren vrouw als kandidaat vice-president! De linkse helft van Amerika is verbijsterd over zo veel roekeloosheid. De rechtse helft is opgetogen over zo'n verfrissende keus.

Gaat John McCain nu alsnog winnen? Geen idee.

Hij speelt een alles-of-niks spelletje. Zijn lot ligt in de handen van Sarah Palin en van de conservatieve, vrouwelijke kiezers die hij probeert te lokken. Wie is die Palin eigenlijk? Doe me 'n lol. Kijk even naar deze foto in de New York Times en al uw vragen zijn beantwoord.

Grizzlybeer

Haar vader schoot de grizzlybeer die bevallig over de bank ligt gedrapeerd in haar gouverneurskantoor in Alaska. Kijk ook naar de kolossale krab (een "Alaskan King Crab", schat ik) op de salontafel. Het plaatje is veelzeggend.

Als kind schoot ze voor school elanden…

Onervaren

Is Sarah Palin goed of slecht nieuws voor Barack Obama? Voordeel voor Obama is dat McCain hem niet meer kan verwijten onervaren te zijn. Palin is pas écht onervaren. Dat wordt leuk in een debat met Joe Biden, die al 30 jaar de wereld rondreist. (Ik vond van Palin alleen een foto uit Koeweit waar ze soldaten uit Alaska bezocht.)

Ook fijn voor Obama: McCain is kennelijk onzeker. Je komt alleen met zo'n riskante keus als je bang bent dat je het met een voorzichtige aanpak niet redt.

Uitglijers

De Democraten kijken gretig uit naar de eerste uitglijers van de gouverneur, visser, jager (als kind ging ze vóór school elanden schieten met haar vader), werkende moeder, christen, oud-burgemeester en (bijna) schoonheidskoningin uit Alaska. Sarah Palin is in haar koude thuisstaat gewend aan een glibberige ondergrond. Maar de Siberische winters in Alaska zijn niks vergeleken met de ijskoude douche, die ze krijgt als ze ten overstaan van heel Amerika domme dingen gaat zeggen.

Maar als Palin nu eens níet uitglijdt of blundert. Als ze nu eens – voor rechtse kiezers – op charmante wijze alle gewenste dingen zegt (tegen abortus, euthanasie en homohuwelijk; voor olieboringen, wapenbezit en doodstraf)? Dan krijgt ze geen koude douche, maar een warm bad.

Goud

John McCain heeft dan goud in zijn handen. Er komt een massale Palin-wave, die als een tsunami alle twijfel in conservatief Amerika wegvaagt. Palin kan snel uitgroeien tot een gevierd symbool van een verjongde Republikeinse partij. Ze kunnen in die partij - na acht jaar Bush - wel een opkikkertje gebruiken.

"I like you and you make me feel good"

Zegetocht

De Obama-zegetocht in Denver was ongekend. Maar onderschat de komende week de 'Sarah Palin Extravaganza' op de Republikeinse Conventie in Minneapolis ook niet.

Ze heeft vijf kinderen; helemaal goed dus! Haar oudste zoon gaat als soldaat naar Irak. Hij schreef zich – heel symbolisch - op 11 september als soldaat in. Haar man is kampioensleerijder en kapitein in het leger. Hij is scherpschutter, raakte gewond in Irak en kreeg daarvoor een mooie onderscheiding (Purple Heart). Wat een oer-Amerikaanse rolmodellen! Een kiezer zei het treffend: "I like you and you make me feel good".

Stormachtig

Het Palin-gezin wordt op de conventie stormachtig toegejuicht. De opluchting in Republikeinse kring is groot: "Eindelijk kunnen we iets doen tegen de voortdenderende Obama-machine."

John McCain had – zoals Obama met Joe Biden - een brave kandidaat als running mate kunnen kiezen. Maar hij kiest voor een waagstuk. McCain is weer in de aanval.

Na het Democratische feest in Denver (waar een recordaantal kiezers via de TV naar keek) mogen de Republikeinen de komende week hún verhaal vertellen. Kan outsider Sarah Palin de aangeslagen, rechtse legioenen bemoedigen?

Sarah en Hillary 2012?

En als politieke junkie denk ik al vooruit naar 2012. Even fantaseren: McCain/Palin wint op 4 november. Aan het einde van de eerste presidentiële termijn is McCain 76 jaar. Mooi geweest. Toch? Wie is dan de aangewezen kandidaat. Inderdaad. Sarah Palin.

En aan Democratische kant? Obama niet, want die is in dat scenario in 2008 verslagen.

Wie dan wel? Inderdaad, u raadt het al. De T-shirts en stickers "Hillary-2012" zijn al te koop...

Give 'm hill!

Leuk, hè?