WASHINGTON - De Republikeinse presidentskandidaat John McCain maakt naar verwachting vrijdag zijn keuze voor zijn running mate bekend. Hieronder een aantal korte portretten van veelgenoemde kanshebbers.

Mitt Romney:

McCain versloeg deze steenrijke voormalige gouverneur van Massachusetts tijdens de voorverkiezingen. De mormoon Romney ligt echter niet zo goed bij de conservatieve christenen. Hij gaf eerder aan graag McCains tweede man te willen worden.

Tim Pawlenty:

Deze in 1960 geboren advocaat is sinds 2002 gouverneur van Minnesota. Pawlenty voerde deze week campagne voor McCain in Washington. Hij heeft aanzienlijke steun binnen de partij, ook bij conservatieve christenen waar McCain niet zo goed ligt. Bovendien is Minnesota een swing state, een staat waarvan onzeker is op welke kandidaat haar kiezers zullen stemmen.

Joseph Lieberman:

Deze 68-jarige politicus was lange tijd lid van de Democratische partij. Sinds twee jaar gaat hij als onafhankelijk senator door het leven. Lieberman is al lang goed bevriend met McCain en is een van de belangrijkste adviseurs in zijn verkiezingscampagne.

Tom Ridge:

Net als McCain is hij een Vietnam-veteraan en net als zijn vriend McCain zit deze voormalige gouverneur van Pennsylvania sinds 1982 in het Congres. Ridge (63) is minister van Binnenlandse Veiligheid geweest. Hij is in het verleden ook al eens genoemd als mogelijke 'running mate' van George Bush, maar die koos toen voor Dick Cheney.