WASHINGTON - De Democratische presidentskandidaat Barack Obama zal waarschijnlijk op korte termijn bekendmaken wie zijn 'running mate' wordt. Een aantal korte portretten van personen die worden genoemd als kandidaat voor het vicepresidentschap.

Tim Kaine:

Deze 50-jarige gouverneur van Virginia geldt als gematigd en is een van de weinige kandidaten uit een zuidelijke staat. Hij was een van de eersten binnen de partij die zijn steun uitsprak voor Obama. Hij ontbeert echter de ervaring op het gebied van nationale veiligheid die volgens deskundigen nodig is als tegenwicht voor de relatief onervaren Obama.

Evan Bayh:

Was aanhanger van Obama's belangrijkste rivaal tijdens de voorverkiezingen: Hillary Clinton. Maar hij heeft gezegd dat hij bereid is om vicepresident onder Obama te worden. De voormalige gouverneur van Indiana, 52 jaar, is goed ingevoerd op het gebied van staatsveiligheid als lid van de senaatscommissies voor de strijdkrachten en inlichtingendiensten.

Joseph Biden:

De 65-jarige Biden deed zelf korte tijd mee aan de verkiezingsrace om de Democratische nominatie. Is voorzitter van de commissie buitenlandse betrekkingen van de Senaat. Die ervaring is misschien wat Obama nodig heeft in de strijd met zijn Republikeinse tegenkandidaat John McCain, die zegt dat hij veel beter thuis is op dit terrein dan Obama.

Kathleen Sebelius:

Voor een tweede termijn gouverneur van Kansas, een staat die historisch gezien Republikeins was. Ze wordt in Kansas geroemd als bruggenbouwer tussen Democraten en Republikeinen. De 60-jarige is wellicht in staat om de groep oudere, vrouwelijke kiezers te bereiken die het meest teleurgesteld waren na het verlies van Hillary Clinton.

Hillary Clinton:

De 60-jarige senator van New York heeft na haar nipte nederlaag tijdens de voorverkiezingen duidelijk laten blijken dat ze de 'running mate' van Obama wil worden als ze daarvoor wordt gevraagd. Door velen binnen de partij wordt een duo Obama-Clinton als het droomteam gezien om de overwinning in november in de wacht te slepen. Maar Obama zou beducht zijn voor een te machtige rol van de voormalige first lady.

Chuck Hagel:

Een keuze voor deze 61-jarige Republikeinse senator uit Nebraska zou een grote verrassing zijn. Maar Hagel sloot een vicepresidentschap onder Obama niet uit toen hij onlangs met hem een bezoek bracht aan Afghanistan en Irak. Net als McCain is Hagel een Vietnam-veteraan. Was anders dan zijn meeste partijgenoten tegen de oorlog in Irak.

Chet Edwards:

Werd onlangs getipt als vicepresident door de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi. Ze noemde het Texaanse lid van het Huis van Afgevaardigden in Washington een "buitengewoon getalenteerd persoon". Van de 56-jarige Edwards wordt gezegd dat hij blanke arbeiders, een belangrijke kiezersgroep voor de Democraten, veel meer aanspreekt dan de zwarte Obama.