WASHINGTON - De Democratische presidentskandidaat Barack Obama wil dat de stem van de staten Michigan en Florida op de partijconventie volledig gelden.

Nu telt hun stem slechts voor de helft, omdat de staten eerder de voorverkiezingen vervroegd hadden terwijl dat niet mocht. Dat schrijft de Amerikaanse nieuwszender CNN maandag.

Obama heeft een brief met het voorstel geschreven aan het comité dat de Democratische Nationale Conventie organiseert. Volgens Obama is het belangrijk in eenheid te proberen de koers van de Verenigde Staten te wijzigen.

"Daarom moeten de Democraten in Florida en Michigan weten dat ze volledige partners en collega's zijn in onze historische missie om Washington te hervormen", aldus Obama.

Eerlijk

De uitslag van de voorverkiezingen in Florida en Michigan telde niet, vanwege de verplaatsing. Dat was een tegenvaller voor toenmalig kandidate Hillary Clinton. Zij won in beide staten. Zij stelde voor de gedelegeerden wel een hele stem te geven op de conventie. Obama noemde de constructie waarbij de gedelegeerden van de staten een halve stem kregen, een "eerlijke oplossing".

De Conventie wordt van 25 tot en met 28 augustus gehouden in Denver. Op de bijeenkomst wordt besloten wie namens de Democraten de afgevaardigde kandidaat voor het presidentschap zal zijn. De benoeming van Obama tijdens de Conventie is een formaliteit.