AMSTERDAM - De verkiezingsstrijd tussen de Amerikaanse presidentskandidaten John McCain en Barack Obama lijkt nu al een scherp randje te krijgen. Zo werd Obama er donderdag door het campagneteam van McCain van beschuldigd zijn tegenstander van racisme te betichten.

Obama deed woensdag de voorspelling dat de Republikein McCain en de zijnen zouden proberen de Amerikaanse kiezers bang te maken voor de Democraat. McCain zou er volgens Obama onder andere op gaan wijzen dat 'hij er niet uitziet als al die andere presidenten op de dollarbiljetten'. Ook voorspelde Obama dat de Republikeinen de aandacht zouden vestigen op zijn 'gekke naam'.

Rassenkaart

Volgens het kamp van McCain speelde de zwarte Obama daarmee 'de rassenkaart' uit. "En wel van onderaf de stapel", aldus McCains campagneleider. De woordvoerder van Obama zei daarentegen dat Obama met zijn opmerkingen helemaal niet verwees naar zijn huidskleur, maar naar zijn leeftijd en naar het feit dat hij een andere politieke achtergrond heeft dan zijn tegenstrever.

De campagne van McCain is aanzienlijk agressiever dan die van Obama. Eenderde van de Republikeinse campagnespotjes laat zich negatief uit over Obama, terwijl nog geen tien procent van de Democratische spotjes McCain ook maar noemt. McCain hamert vooral op Obama's veronderstelde gebrek aan politieke ervaring.

Term

Obama legt de nadruk met name op de breuk met de oude politiek die hij wil bewerkstelligen indien hij tot president wordt gekozen. Die 'oude politiek' is overigens wel een enigszins beladen term, gezien de leeftijd van McCain: 72 jaar. Obama is 46.

De geschiedenis laat zien dat kandidaten die een negatieve campagne voeren zichzelf daarmee doorgaans in de vingers snijden. Vooral in het geval van McCain bestaat het gevaar dat het beeld ontstaat van een boze, knorrige kandidaat. Niet omdat hij dat per se is, maar omdat het zo'n sterk contrast vormt met het goed gecultiveerde beeld van de jeugdige, optimistische Obama.

In de peilingen staan de kandidaten overigens nog dicht bij elkaar.