WASHINGTON - De Democratische presidentskandidaat Barack Obama is terug in de Verenigde Staten. Hij beëindigde zijn korte wereldtournee zaterdag in Groot-Brittannië.

Voor het campagneteam van Obama verliep de reis vlekkeloos. Obama werd vooral in Europa met open armen ontvangen.

Een toespraak voor de Overwinningszuil in de Duitse hoofdstad Berlijn werd door liefst 200.000 toeschouwers bijgewoond. Obama maakte bovendien geen uitglijders.

Republikeinse campagne

De reis moest het belangrijkste punt van de Republikeinse verkiezingscampagne ondermijnen. Die probeert namelijk het beeld neer te zetten dat Obama door een gebrek aan ervaring ongeschikt is om het land te leiden in tijd van oorlog.

Daarom sprak Obama in Afghanistan met president Hamid Karzai en in Irak met premier Nuri al-Maliki.

In het Midden-Oosten had Obama onder meer ontmoetingen met president Shimon Peres en premier Ehud Olmert van Israël en hun Palestijnse ambtgenoten Mahmoud Abbas en Salam Fayyad.

Ererondje

De Republikeinen reageerden echter vilein op "het voorbarige ererondje'' van Obama. Vooral het besluit van Obama om een bezoek aan een Amerikaans legerhospitaal in Duitsland te schrappen, viel slecht.

"Obama vindt massa's bewonderende Duitsers belangrijker dan een ontmoeting met gewonde strijdkrachten'', zei de woordvoerder van de Republikeinse kandidaat John McCain zaterdag.

Hoe de tournee van Obama is ontvangen in de Verenigde Staten, is nog niet duidelijk, maar uit de eerste peilingen komt naar voren dat Obama zijn geringe voorsprong op McCain iets weet uit te breiden.