WASHINGTON - De geruchtenstroom over de kandidatuur voor het vicepresidentschap onder de Republikein John McCain houden aan. The Washington Post meldde vrijdag dat hij voor het begin van de Olympische Spelen, die op 8 augustus beginnen, zijn keuze nog wereldkundig zal maken.

Zes potentiële kanshebbers

Bobby Jindal: Gouverneur van de zuidelijke staat Louisiana. Hij staat bekend als een rijzende ster binnen de Republikeinse Partij. Nadeel is dat hij zo jong en relatief onervaren is, punten waar McCain zijn rivaal Barack Obama regelmatig op aanvalt. Jindal is bovendien pas sinds januari de baas in Louisiana en zegt gouverneur te willen blijven.

Mitt Romney: McCain versloeg deze steenrijke voormalige gouverneur van Massachusetts tijdens de voorverkiezingen. De mormoon Romney ligt echter niet zo goed bij de conservatieve christenen. Hij gaf eerder aan graag McCains tweede man te willen worden.

Pawlenty

Tim Pawlenty: Deze in 1960 geboren advocaat is sinds 2002 gouverneur van Minnesota. Pawlenty voerde deze week campagne voor McCain in Washington.

Hij heeft aanzienlijke steun binnen de partij, ook bij conservatieve christenen waar McCain niet zo goed ligt. Bovendien is Minnesota een swing state, een staat waarvan onzeker is op welke kandidaat haar kiezers zullen stemmen.

Portman

Rob Portman: Hij zat in het Huis van Afgevaardigden voor Ohio, een belangrijke staat in de verkiezingen. Verder was hij in 2006-2007 verantwoordelijk voor de begroting van het kabinet van George Bush. Zijn economische achtergrond is een groot pluspunt aangezien McCain op dit vlak slecht scoort.

Tom Ridge: Net als McCain is hij een Vietnam-veteraan en net als zijn vriend McCain zit deze voormalige gouverneur van Pennsylvania sinds 1982 in het Congres.

Hij is in het verleden ook al eens genoemd als mogelijke 'running mate' van George Bush, maar die koos toen voor Dick Cheney.

Crist

Charlie Crist: Hij is gouverneur van een cruciale staat namelijk Florida. Hij sprak al vroeg zijn steun uit voor McCain. Hij is jong en conservatief, een belangrijke aanvulling voor de 71-jarige McCain.