AMSTERDAM - In Afrika is verheugd gereageerd toen duidelijk werd dat Barack Obama de Democratische presidentskandidaat ging worden.

Sommigen waarschuwen echter voor al teveel optimisme, zo schrijft Reuters.

Er lijkt een aardige gekte te zijn ontstaan in Kenia, het land waar de grootmoeder van Obama nog altijd woont.

Senator

Zo worden er baby's naar de zwarte presidentskandidaat vernoemd en wordt het biermerk 'Senator' ter ere van hem gedronken.

In Uganda is er inmiddels een Obama Boulevard en in Nigeria hebben militanten uit respect voor Obama een tijdelijk staakt-het-vuren afgekondigd.

Wade

De Senegalese president Wade sprak over de revolutie dat blanken een zwarte kandidaat kunnen kiezen.

De miljoenen Afrikanen hopen dat Obama, zodra hij president wordt, kan bijdragen aan voedselhulp, economische hulp en politieke diplomatie.

Onzeker

Analisten zijn echter niet zo zeker dat de senator uit Illinois aanmerkelijk meer zal bijdragen aan de ontwikkeling van het continent dan zijn voorganger.

Obama is wel een aantal keer in het land van zijn vader, Kenia, op bezoek geweest, maar voor de rest blijkt uit nergens dat hij verder veel binding met het land heeft, zo schrijft Reuters.

Dat zou onder meer blijken uit het feit dat de eerste speech na zijn overwinning op Hillary Clinton plaatsvond bij een pro-Israël-lobbygroep. Dus niet te midden van zwarte Amerikanen.

Bekende issues

Analisten verwachten dat Obama zich eerder druk zal maken om bekende issues als Irak, China en het Midden-Oosten. 'Business as usual', voorspelt de voorzitter van de Royal African Society Richard Dowden.

Hij wijst eveneens op de wetswijziging ter versterking van de eigen agrarische sector. Obama stemde hier voor, maar volgens Dowden was deze zeer schadelijk voor de Afrikaanse handelspositie.

Macht

Wat Afrikanen ook niet gewend zijn is dat Amerikaanse presidenten een stuk minder macht hebben binnen hun eigen landsgrenzen dan hun eigen leiders. Veel Afrikaanse landen worden nog altijd dictatoriaal geregeerd.

Afrikanen verwachten dan ook dat Obama als president van het machtigste land ter wereld gevolmachtigd is in alles wat hij doet.

Euforie

Of Obama daadwerkelijk iets voor het continent van zijn voorouders kan betekenen is afwachten. Voorlopig leven de Afrikanen in euforie.

De ene naar de andere fanclub wordt voor de Democratische presidentskandidaat opgericht. "We zijn dolblij, hij is er een van ons”, aldus zijn neef Moses Obama in Kenia. “Als hij wint in november is zijn vreugde ook onze vreugde."