WASHINGTON - Alleen de Republikein John McCain staat Barack Hussein Obama (46) nu nog in de weg in zijn gang naar het Witte Huis.

Na een felle en langdurige, maar succesvolle strijd tegen opponente Hillary Rodham Clinton hoeft Obama formeel alleen nog maar de zegen te krijgen van de Democratische Conventie in augustus om aan de echte verkiezingsstrijd te kunnen beginnen.

De 'Democratische belofte', zoals de grote Amerikaanse televisiestations Obama noemen, zou de eerste zwarte president van de Verenigde Staten kunnen worden.

Hij maakt sowieso geschiedenis, of hij nu wint of verliest, omdat het voor het eerst is dat een Afro-Amerikaan namens een van de twee grote partijen campagne mag voeren als presidentskandidaat.

Huidskleur

Obama's huidskleur speelde tijdens zijn campagne altijd een rol, meestal op de achtergrond, maar door toedoen van anderen soms ook op de voorgrond.

Volgens de politicus is het noodzakelijk in de nabije toekomst de spanningen tussen blank en zwart in de VS weg te nemen, zo zei hij in een goed ontvangen speech.

Hawaï

Obama is de zoon van een Keniaanse man en een Amerikaanse vrouw uit Kansas. Hij werd op 4 augustus 1961 geboren in Honolulu, Hawaï.

Toen hij twee jaar was, gingen zijn ouders uit elkaar. Zijn moeder hertrouwde met een Indonesiër. Barack woonde vervolgens tot zijn tiende in Indonesië. Daarna voedde vooral zijn oma hem op in Hawaii.

Kenia

Zijn banden met Kenia speelden onverwacht een rol tijdens zijn campagne. Een foto van Obama in traditioneel Afrikaanse kledij, compleet met witte tulband, kwam vermoedelijk via het campagneteam van opponente Clinton bij de pers terecht.

Obama zou door de tulband mogelijk geassocieerd kunnen worden met moslims, wat volgens het Obama-team "angst zou kunnen genereren". Zijn tweede naam, Hussein, is wat dat betreft ook geen voordeel.

Scholen

Obama ging naar prestigieuze scholen, zoals de Columbia-universiteit in New York en de Harvard Law School. Obama werd de eerste zwarte hoofdredacteur van het internationaal befaamde juristenblad Harvard Law Review.

Zijn 'hometown' was intussen Chicago, Illinois, waar hij al snel politiek actief werd. Hij zette zich er onder meer in voor de verkiezingscampagne van Bill Clinton in 1992.

In 1996 werd hij gekozen tot lid van de senaat van Illinois, de derde zwarte senator in die staat sinds de negentiende eeuw. In deze functie ontpopte hij zich als een steunpilaar voor de minder bedeelden, de arbeiders en de minderheden. In 2005 werd Obama voor Illinois lid van de landelijke Senaat in Washington.

Kerk

Zijn kerk bracht Obama in de problemen tijdens zijn campagne, toen de dominees van de Trinity United Church of Christ in Chicago over de schreef gingen met hun uitspraken. Predikant Jeremiah Wright, de vaste dominee van Obama, zei en plein public dat de VS de aanslagen van 11 september 2001 aan zichzelf te danken hebben en dat de regering opzettelijk hiv onder de zwarte bevolking heeft verspreid.

Toen later ook dominee Michael Pfleger met modder begon te gooien - hij zei dat het voor Clinton onverdraaglijk zou zijn als een zwarte de race won - besloot Obama met het kerkgenootschap te breken.