KOGELO - Duizenden Kenianen hebben woensdag gevierd dat de Amerikaanse politicus Barack Obama door de Democratische Partij praktisch gezien al is aangewezen als presidentskandidaat.

Obama sleepte dinsdag genoeg gedelegeerden in de wacht om op het partijcongres eind augustus de presidentskandidaat voor zijn partij te worden.

Zijn moeder komt uit de Amerikaanse staat Kansas en zijn vader is van de Luo-stam in het westen van Kenia. Daar vierden talrijke mensen uitbundig dat Obama de eerste zwarte presidentskandidaat van een van de twee grote politieke partijen in de Verenigde Staten wordt.

Grootouders

In Kisumu juichte bijvoorbeeld Sarah Onyango Obama haar Amerikaanse 'kleinzoon' toe. Zij wordt door Barack Obama grootmoeder genoemd. Zij is de derde vrouw van zijn Keniase grootvader, Hussein Onyango Obama, die Obama's vader, een kind van de tweede echtgenote, opvoedde.

Obama's vader ging in de Verenigde Staten studeren. Hij huwde in 1961 medestudente Ann Durham (1942-1995), de moeder van Barack Obama. Ze scheidden twee jaar later al. Barack Obama senior keerde terug naar Kenia en overleed in 1982 aan de gevolgen van een verkeersongeluk.

Bloedige uitbarsting

De etnische spanningen in Kenia leidden eind vorig jaar tot bloedige uitbarstingen toen de Luo en oppositieleider Raila Odinga claimde tot president te zijn gekozen. Hij beschuldigde de machthebbers van verkiezingsfraude.

President Mwai Kibaki zei ook te hebben gewonnen en bleef aan. Uiteindelijk bleef Kibaki op zijn presidentiële pluche en Odinga kreeg het premierschap. Veel Kenianen rekenen er nu op dat er in de VS eerder een Luo president wordt dan in Kenia.