Beste Barack en John,
Van harte gefeliciteerd met de kandidatuur van jullie partij. Wat zullen jullie moe zijn van al dat gereis en al die toespraken. En nu begint de campagne pas echt! Mag ik jullie een paar welgemeende adviezen geven? Door Charles Groenhuijsen.

Adviezen voor Barack Obama

Ga uit van je eigen kracht: Mensen kwamen met 10-duizenden naar je luisteren. Je hebt gewonnen met je energieke optimisme. Het gevaar ligt nu op de loer dat ze je een anti-Bush en anti-McCain campagne willen laten voeren. Trap daar niet in. Bush gaat weg. En McCain verdient een positief debat over de wereldproblemen waar jullie beiden een oplossing voor zoeken.

Wie wordt jouw kandidaat-vice-president? Met die keuze geef je een politiek visitekaartje af. Iedereen gaat je nu adviseren Hillary als running mate te nemen. Niet doen! Je krijgt haar vrienden er bij maar ook haar talrijke vijanden. Doe nooit waar je vijanden op hopen. Hillary is bovendien een zure verliezer. Weg met de Clintons dus.

Historische stap

Wie dan wel? Je bent zelf de eerste zwarte kandidaat in de geschiedenis. Dat is een historische stap. Speel voor je running mate dus op safe. Geen vrouw dus of andere gewaagde keus. Don’t push it!

Je hebt zelf niet veel politieke ervaring. Neem dus een degelijke blanke man met veel ervaring als politieke manager.

Knokploegen

In 2004 werd jouw voorganger John Kerry afgeslacht door rechtse politieke knokploegen die hem in afschuwelijke TV-spotjes zwart maakten. Grijp onmiddelijk in als dat dit jaar weer gebeurt. John Kerry wachtte te lang en raakte onherstelbaar beschadigd. Je vindt het vervelend maar het is onvermijdelijk: sla dan snel terug.

En Barack, nog even als vaders onder elkaar. Jij en ik hebben beiden opgroeiende kinderen. Stel dat we met onze gezinnen in Irak woonden. En stel je voor dat we dan in de krant lezen dat Amerika een progressieve, zwarte president krijgt. En het eerste wat die president doet is zijn soldaten terugtrekken uit Irak. De kans is groot dat het dan weer een bloedige chaos wordt in Irak.

Vergeet George Bush en zijn eigenwijze oorlog. Denk aan al die miljoenen vaders en moeders in Irak, die op Amerika vertrouwen. Laat hen alsjeblieft niet in de steek.

Adviezen voor John McCain

Je persoonlijke geschiedenis blijft je grootste kracht. Je bent met jouw militaire verleden en politieke carriere een held. Ga uit van dat positieve verhaal.

Partijgenoten proberen je vast te verleiden tot een gemene campagne. Doe het niet. Je tegenstander is een goede en vaderlandslievende Amerikaan. Die verdient respect en een campagne met serieuze politieke argumenten.

Zwaktes

Je moet met de keus voor running mate je eigen zwaktes afdekken. Je bent een eigenwijze man die zich door niemand iets wijs laat maken. Daar ben je ver mee gekomen. Maar bij Bush hebben we gezien hoe gevaarlijk eigenwijzigheid kan zijn. Neem niet iemand die amper tegen je op kan. Daag jezelf uit met een sterke kandidaat die je durft tegen te spreken.

Natuurlijk kies je iemand die veel jonger is dan jijzelf. Jammer, maar statistisch heb je een fikse kans dat je - met jouw leeftijd en kankergeschiedenis - ziek wordt.

Neem een politicus met brede ervaring. Iemand die als jij uitvalt het zo kan overnemen. Zo stel je twijfelaars een beetje gerust die twijfelen of ze wel op een 71-jarige moeten stemmen.

Smeerlapperij

In 2004 hield jouw voorganger George Bush zijn mond toen rechtse knokploegen Democraat John Kerry in smerige TV-filmpjes beschimpten. Jij kunt beter. Grijp onmiddellijk in als dat dit jaar weer gebeurt. Dit soort smeerlapperij is heel effectief. Maar zo wil je toch geen president worden? Wees trots op je campagne.

John, jouw partij is heel christelijk. Maar jammer genoeg vaak ook heel intolerant. Tegen homo’s bijvoorbeeld of tegenover mensen die anders denken over abortus, euthanasie of wapenbezit. Iedereen heeft recht op een eigen mening en op een leven dat hij/zij wil. Laat iedereen trouwen met de persoon van wie hij/zij houdt. Geef ze die ruimte. Dat is toch reuze christelijk?

Van onverdraagzame partijgenoten krijg je zeker kritiek voor zo’n tolerante houding. Maar je hebt eerder laten zien dat je lef hebt. Laat miljoenen andersdenkende “Fellow-Americans” alsjeblieft niet in de steek.

Reageer op deze column.