WASHINGTON - Met de overwinning van Barack Obama in de strijd om de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen is de lange afvalrace ten einde.

De partij kan zich nu richten op de eigenlijke presidentsverkiezingen op 4 november. De strijd heeft heel wat slachtoffers gemaakt. Een overzicht van de kandidaten die het niet haalden tegen Obama.

Joseph Biden (20 november 1942)

Senator in Washington voor de staat Delaware met een zeer lange staat van dienst. Werd in 1972 voor het eerst gekozen en zit sindsdien onafgebroken in de Senaat. Zwaargewicht op het vlak van Buitenlandse Zaken. Deed in 1988 ook een mislukte gooi naar de nominatie. Stapte op 3 januari 2008 na teleurstellend resultaat in Iowa uit de race.

Hillary Rodham Clinton (26 oktober 1947)

In 2000 gekozen tot senator voor de staat New York. 'Diende' als first lady tussen 1993 en 2001 onder haar echtgenoot Bill Clinton. Hield zes jaar lang het politieke midden als senator. Begon met goedgevulde campagnekas aan voorverkiezingen en hield het langste stand tegen Obama. Wordt door sommigen genoemd als mogelijke vicepresident. Heeft formeel nog niet opgegeven.

Chris Dodd (27 mei 1944)

Zat meer dan drie decennia in Washington voor de staat Connecticut, zes jaar in het Huis van Afgevaardigden en sinds 1981 in de Senaat. Dodd staat bekend als uitgesproken progressief. Gewezen voorzitter van de Democratische Partij. Dichtte zichzelf kansen toe wegens zijn ervaring en leiderschapskwaliteiten. Gooide echter op 3 januari na Iowa handdoek in de ring.

John Edwards (10 juni 1953)

Had als enige echte ervaring met presidentsverkiezingen. Was in 2004 running mate van John Kerry. Ze legden het af tegen Bush-Cheney. Diende een termijn in de senaat in Washington voor North Carolina. Gold als uitmuntend redenaar en politiek natuurtalent maar ook als populistisch. Was de enige echte zuiderling in het Democratische kamp. Stopte op 30 januari. Heeft gezegd geen vicepresident te willen worden.

Dennis Kucinich (8 oktober 1946)

Was net als bij de race in 2004 van tevoren al kansloos. Hij leek meer een curiositeit dan kanshebber en besefte dat zelf ook. "Alleen diegene die het absurde probeert, is in staat het onmogelijke te bereiken", citeert Kucinich regelmatig de Spaanse filosoof Miguel de Unamuno. Zit sinds 1997 in Huis van Afgevaardigden voor de staat Ohio. Verliet op 24 januari het strijdtoneel.

Bill Richardson (15 november 1947)

Gouverneur in de staat New Mexico. Diende eerder onder meer als ambassadeur bij de Verenigde Naties. Geldt als persoonlijke vriend van Bill en Hillary Clinton. In het verleden herhaaldelijk genoemd als mogelijk eerste serieuze Hispanic-presidentskandidaat. Stapte op 10 januari uit de race en steunt nu net als Edwards openlijk Obama.

Tom Vilsack (13 december 1950)

Diende twee termijnen als gouverneur van Iowa en stelde zich op 30 november 2006 al kandidaat voor de nominatie van de Democratische partij. Zijn kandidatuur was echter van korte duur. Op 23 februari 2007, bijna een jaar voor de eerste voorverkiezing, stopte hij al zijn pogingen. Vilsack trad vervolgens toe tot de campagnestaf van Hillary Clinton.