AMSTERDAM - De Republikeinse presidentskandidaat John McCain heeft gebroken met de bekende Texaanse televisiedominee Reverend Hagee.

McCain nam dat besluit nadat een opname van de predikant opdook waarin deze zegt dat god Adolf Hitler stuurde om de joden te helpen het beloofde land te bereiken.

McCain toonde zich eind februari nog zeer opgetogen over Hagees steun, maar zei donderdag op grond van deze opmerking zijn steun niet langer te kunnen accepteren.

"Uiteraard vind ik deze en andere opmerkingen zeer kwetsend en onverdedigbaar en daarom neem ik er afstand van", zei hij in een verklaring.

Kerk

Reverend Hagee spreekt wekelijks tienduizenden gelovigen toe in zijn reusachtige kerk en bereikt via televisie bovendien een veelvoud daarvan.

Grote hoer

Het is algemeen bekend dat hij zich zo nu en dan laat verleiden tot het doen van gewaagde uitspraken. Zo noemde hij de rooms-katholieke kerk ooit 'de grote hoer' en zei hij dat deze Hitler heeft geholpen bij de totstandkoming van diens antisemitische gedachtengoed.

De verwoestende orkaan Katrina noemde hij gods vergelding voor homoseksuele zonden.