Ik heb een paar columns geleden al afscheid genomen van Hillary Clinton. Veel eerder - meer dan twee maanden terug - was al duidelijk dat ze van Obama verliest. Maar Hillary strompelt door. Tientallen jaren werkten zij en Bill aan een glanzende politieke carriere. Dat verknalt ze nu. Wat een vertoning! Door Charles Groenhuijsen.

Amerika is een land van winnaars (die tellen mee) , niet van verliezers (dan sta je aan de kant) . En in de VS houden ze helemáál niet van zure verliezers ("sore losers"). Dat zijn de sikkeneurige types die verlies niet toegeven of anderen de schuld geven. De Hillary's van deze wereld dus.

In deze columns laat ik Hillary nu verder onbesproken.
Genoeg over haar.
OK?

Vanaf nu gaat het over Barack Obama en John McCain. Dat is interessant genoeg om tot november veel lol aan te beleven.

"Belabberde toekomst voor Amerika"

Bij mij als Washingtons verslaggever stromen emails binnen uit beide kampen. Ik heb me op alle online nieuwsbrieven geabonneerd. Leuk leesvoer. Moet u ook doen! Je kunt er uit aflezen welke kant het opgaat.

Tom Cole, de voorzitter van de Republikeinse partij, schrijft over een belabberde toekomst voor Amerika als Obama president wordt: "Uw belastingen gaan omhoog. Amerika laat Irak zo maar in de steek. En miljoenen illegale immigranten die de wet hebben overtreden krijgen amnestie. De toekomst van Amerika staat op het spel. We kunnen niet toestaan dat linkse radicalen de macht in Washington grijpen".

De Democraten zijn ook strijdbaar. Bestuurslid Phil Murphy gaat tegen John McCain te keer, die miljoenen dollars bij elkaar bedelt bij louche lobbyisten. Als McCain president wordt, zegt Murphy , verandert er niks in Washington. Nog vier jaar Bush dus. Dat vinden Democraten een onverdraaglijk vooruitzicht.

Het wordt een 'bloody battle'

Het wordt een 'bloody battle'. 'Mudslinging' heet het ook wel, het smijten met modder dus. Daarbij gaat er af en toe onsmakelijk aan toe. We zien vast een herhaling van 2004 toen politieke actiegroepen (ik noem ze liever knokploegen) smerige TV-spotjes maakten en vuile verdachtmakingen rond strooiden.

Tot november zullen politieke journalisten daar veel aandacht aan besteden. Dat is begrijpelijk. De politieke vuilspuiterij is soms vermakelijk. En je kunt je er lekker boos over maken: "Het is toch onfatsoenlijk zo de machtigste man ter wereld te kiezen."

Allemaal waar. Toch is dit mijn advies: "Kijk er een beetje doorheen." Achter de smakeloze moddergooierij gaat een politiek titanengevecht schuil dat bepalend is voor de toekomst Amerika en dus ook een beetje voor de rest van de wereld.

Kloof

Er gaapt een wijde politieke kloof tussen Barack Obama en John McCain. Ze denken radicaal anders over Irak. Obama wil snel weg, McCain wil blijven. Obama wil de overheid een grotere rol geven in de gezondheidszorg. McCain wil dat aan de vrije markt overlaten. In de internationale politiek wil Obama onderhandelen, ook met aartsvijanden. McCain wil dat alleen met een dubbelloops geweer in de aanslag.

En dan hun uitstraling. Ook al zo verschillend.
Obama: jong, energiek, inspirerend.
McCain: ervaren, wijs en standvastig.

Of hebben hun tegenstanders gelijk?
Die zeggen: Obama is onervaren, te links en zijn ambitieuze plannen zijn onuitvoerbaar. En McCain? Die is te oud, te rechts en zijn politieke programma te Bush-achtig.

De vonken zullen er vanaf vliegen!

Op 4 november moet de Amerikaanse kiezer stemmen op één van deze twee radicaal verschillende kandidaten. Als de politieke verschillen zo groot zijn mag de verkiezingsstrijd best hard zijn. De vonken zullen er vanaf vliegen. Dan neem ik een paar smakeloze tv-spotjes graag op de koop toe. En dat snoeiharde campagnevoeren? Da's niks nieuws. Het is altijd zo geweest.

Vergelijk het maar met een voetbalwedstrijd. Ondanks een paar keiharde overtredingen kan de wedstrijd fantastisch zijn.

En ánders dan bij voetbal eindigt de Amerikaanse presidentsrace nooit in een gelijk spel. Gelukkig maar.

PS. Wie de laatste stand van alle opiniepeilingen wil zien plus een dagelijkse portie linkse en rechtse columns - laat je eens lekker uitdagen! - moet vliegensvlug www.RealClearPolitics.com bij zijn 'favourites' zetten. Onmisbaar voor de ware politieke junkie.

Reageer op deze column.