WASHINGTON - Barack Obama heeft voor het eerst de steun gekregen van meer zogenoemde supergedelegeerden dan zijn rivaal Hillary Clinton.

Beiden hebben de steun van deze partijprominenten hard nodig bij de race om presidentskandidaat te worden namens de Democratische partij.

Ten minste drie supergedelegeerden schaarden zich zaterdag achter de Afro-Amerikaanse senator, van wie er een 'overliep' uit het kamp van Clinton. Zij kreeg er zelf eentje bij waarmee de stand voorlopig is uitgekomen op 273 voor Obama en 272 voor Clinton.

Partijelite

De situatie is de laatste weken flink verslechterd voor Clinton. Zij liep begin februari nog negentig supergedelegeerden voor op Obama en leidde een week geleden nog met de steun van negentien prominenten. Bijna achthonderd mensen maken deel uit van het selecte groepje uit de partijelite.

Obama leidt al in het aantal gedelegeerden dat is verkozen bij de reeks voorverkiezingen van de afgelopen maanden (1860 tegen 1696). Hoewel Obama volgens Amerikaanse media zo goed als zeker de Democratische kandidaat wordt, hebben de kemphanen nog zes voorverkiezingen voor de boeg.

Kans

Drie staten gaan waarschijnlijk naar Clinton; peilingen geven Obama in de overige drie de grootste kans om te winnen.

De eerstvolgende verkiezingen zijn in het landelijke West Virginia. Clinton gaat hier met meer dan 60 procent van de stemmen onbedreigd aan kop.