WASHINGTON - De eerste stembureaus zijn dinsdagochtend om 6 uur lokale tijd opengegaan in de Amerikaanse staat Indiana voor de voorverkiezingen. Later volgen ook de stemburaus in North-Carolina.

Het wordt een spannende dag voor de Democratische kandidaten voor het Amerikaanse presidentschap, Barack Obama en Hillary Clinton. Het zijn de laatste voorverkiezingen in dichtbevolkte staten.

Zowel de 46-jarige Obama als Clinton (60) voerde maandag tot middernacht campagne. Obama ligt volgens opiniepeilers voor in North Carolina. In Indiana ligt Clinton iets voor.

Aanwijzen

De laatste voorverkiezingen zijn op 3 juni. Op een nationale partijbijeenkomst in augustus zullen de Democraten hun presidentskandidaat officieel aanwijzen. Die moet het bij de verkiezingen van november opnemen tegen de Republikein John McCain.

Clinton ligt vooralsnog achter op Obama, al is volgens waarnemers de strijd nog lang niet gestreden. Ze is stellig van plan ook na een eventueel verlies in South Carolina en Indiana door te gaan.

"We hopen het zo goed mogelijk te doen, al lopen we redelijk ver achter", aldus Clinton maandagavond laat tegen journalisten in het vliegtuig boven Indiana.